Verdens 62 rikeste har like mye penger som halve verdens befolkning

- Den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste.

SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric Gaillard
SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric Gaillard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens 62 rikeste milliardærer sitter på mer like mye penger som den fattigste halvparten av verdens befolkning - 3,6 milliarder mennesker. Bare ni av de 62 er kvinner.

Det kommer fram i en rapport fra den britiske veldedige organisasjonen Oxfam, som ble publisert mandag.

Rapporten viser også at den rikeste prosenten eier mer enn resten av verdens befolkning til sammen. Tallene Oxfam bruker i sin rapport mandag, ble først utarbeidet og publisert av Credit Suisse i oktober i fjor. Det er ikke tilfeldig at Oxfam-rapporten slippes samtidig som mange av verdens rikeste personer, i tillegg til en rekke statsledere, samles på det årlige World Economic Forum (WEF) i Davos.

I januar i fjor krevde det 85 av verdens rikeste milliardærer for å samle mer penger enn halve verdens befolkning (pdf).

- Uakseptabelt Veldedighetsorganisasjonen ber nå om hastetiltak for å snu den økonomiske skjevfordelingen i verden.

- Det er rett og slett uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdensbefolkning ikke eier mer enn en liten gruppe av de globale superrike - så få, at du kan få plass til alle på én buss, sier konsernsjef i Oxfam Mark Goldring i en pressemelding.Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.