SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric Gaillard
SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric GaillardVis mer

Verdens 62 rikeste har like mye penger som halve verdens befolkning

- Den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens 62 rikeste milliardærer sitter på mer like mye penger som den fattigste halvparten av verdens befolkning - 3,6 milliarder mennesker. Bare ni av de 62 er kvinner.

Det kommer fram i en rapport fra den britiske veldedige organisasjonen Oxfam, som ble publisert mandag.

Rapporten viser også at den rikeste prosenten eier mer enn resten av verdens befolkning til sammen. Tallene Oxfam bruker i sin rapport mandag, ble først utarbeidet og publisert av Credit Suisse i oktober i fjor.

Det er ikke tilfeldig at Oxfam-rapporten slippes samtidig som mange av verdens rikeste personer, i tillegg til en rekke statsledere, samles på det årlige World Economic Forum (WEF) i Davos.

I januar i fjor krevde det 85 av verdens rikeste milliardærer for å samle mer penger enn halve verdens befolkning (pdf).

- Uakseptabelt Veldedighetsorganisasjonen ber nå om hastetiltak for å snu den økonomiske skjevfordelingen i verden.

DAVOS: Flere av verdens rikeste og statsledere fra hele verden møtes til diskusjoner under samlingen World Economic Forum som begynner i Davos i Sveits mandag. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Arnd Wiegmann
DAVOS: Flere av verdens rikeste og statsledere fra hele verden møtes til diskusjoner under samlingen World Economic Forum som begynner i Davos i Sveits mandag. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Arnd Wiegmann Vis mer

- Det er rett og slett uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdensbefolkning ikke eier mer enn en liten gruppe av de globale superrike - så få, at du kan få plass til alle på én buss, sier konsernsjef i Oxfam Mark Goldring i en pressemelding.

Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.

Den fattigste halvparten av verdens innbyggere ble ifølge Oxfam 41 prosent fattigere fra 2010 til 2015. I den samme perioden økte formuen til verdens 62 rikeste med 500 milliarder dollar til 1,76 billioner dollar. 

- Verdensledernes bekymring for den økende ulikheten har så langt ikke ført til konkrete tiltak for å sikre at de som er på bunnen får sin rettmessige del av den økonomiske veksten. Vi har ikke råd til å fortsette med å gi de rikeste en stadig større del av kaka, i en verden hvor én av ni personer går sultne til sengs hver kveld, sier Goldring videre. 

- På bekostning av fattige Oxfam går også til angrep på skatteunndragelse. Veldedighetsorganisasjonen anslår at superrike personer har gjemt unna 67 billioner kroner i ulike skatteparadis. De hevder også at ni av ti WEF-bedriftspartnere har en tilstedeværelse i minst ett skatteparadis. 

- Det er ikke lenger godt nok for de rikeste å late som at deres rikdom også kommer resten av oss til gode, når fakta viser at den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste, sier Goldring. 

Tallene den sveitsiske storbanken Credit Suisse presenterte i oktober gir nok et bilde på skjevheten:

De rikeste ti prosentene av verdens voksne befolkning rår over 87,7 prosent av verdens rikdom.

Credit Suisse mener nå at 664 millioner mennesker - 14 prosent av verdens voksne befolkning - tilhører middelklassen.

Mange i Norge vil tilhøre denne gruppen. Ifølge rapporten er man nemlig;

• Del av den rikeste halvparten av verdens voksne befolkning, om man har en formue på ca 26.000 kroner (3210 dollar) når gjeld er trukket fra. 

• Del av de rikeste ti prosentene om man har en formue på 557.000 kroner (68.800 dollar) når gjeld er trukket fra.

• Del av den rikeste prosenten om man har en formue på 6,15 millioner kroner (759.900 dollar).

310.000 nordmenn tilhører den eksklusive formueklubben som utgjøres av den rikeste prosenten globalt.