(Dagbladet): Verdens 62 rikeste milliardærer sitter på mer like mye penger som den fattigste halvparten av verdens befolkning - 3,6 milliarder mennesker. Bare ni av de 62 er kvinner.
Det kommer fram i en rapport fra den britiske veldedige organisasjonen Oxfam, som ble publisert mandag.
Rapporten viser også at den rikeste prosenten eier mer enn resten av verdens befolkning til sammen. Tallene Oxfam bruker i sin rapport mandag, ble først utarbeidet og publisert av Credit Suisse i oktober i fjor.
Det er ikke tilfeldig at Oxfam-rapporten slippes samtidig som mange av verdens rikeste personer, i tillegg til en rekke statsledere, samles på det årlige World Economic Forum (WEF) i Davos.
I januar i fjor krevde det 85 av verdens rikeste milliardærer for å samle mer penger enn halve verdens befolkning (pdf).
- Uakseptabelt Veldedighetsorganisasjonen ber nå om hastetiltak for å snu den økonomiske skjevfordelingen i verden.

- Det er rett og slett uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdensbefolkning ikke eier mer enn en liten gruppe av de globale superrike - så få, at du kan få plass til alle på én buss, sier konsernsjef i Oxfam Mark Goldring i en pressemelding.
Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.
Den fattigste halvparten av verdens innbyggere ble ifølge Oxfam 41 prosent fattigere fra 2010 til 2015. I den samme perioden økte formuen til verdens 62 rikeste med 500 milliarder dollar til 1,76 billioner dollar.
- Verdensledernes bekymring for den økende ulikheten har så langt ikke ført til konkrete tiltak for å sikre at de som er på bunnen får sin rettmessige del av den økonomiske veksten. Vi har ikke råd til å fortsette med å gi de rikeste en stadig større del av kaka, i en verden hvor én av ni personer går sultne til sengs hver kveld, sier Goldring videre.
- På bekostning av fattige Oxfam går også til angrep på skatteunndragelse. Veldedighetsorganisasjonen anslår at superrike personer har gjemt unna 67 billioner kroner i ulike skatteparadis. De hevder også at ni av ti WEF-bedriftspartnere har en tilstedeværelse i minst ett skatteparadis.
- Det er ikke lenger godt nok for de rikeste å late som at deres rikdom også kommer resten av oss til gode, når fakta viser at den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste, sier Goldring.
Tallene den sveitsiske storbanken Credit Suisse presenterte i oktober gir nok et bilde på skjevheten:
De rikeste ti prosentene av verdens voksne befolkning rår over 87,7 prosent av verdens rikdom.
Credit Suisse mener nå at 664 millioner mennesker - 14 prosent av verdens voksne befolkning - tilhører middelklassen.
Mange i Norge vil tilhøre denne gruppen. Ifølge rapporten er man nemlig;
• Del av den rikeste halvparten av verdens voksne befolkning, om man har en formue på ca 26.000 kroner (3210 dollar) når gjeld er trukket fra.
• Del av de rikeste ti prosentene om man har en formue på 557.000 kroner (68.800 dollar) når gjeld er trukket fra.
• Del av den rikeste prosenten om man har en formue på 6,15 millioner kroner (759.900 dollar).
310.000 nordmenn tilhører den eksklusive formueklubben som utgjøres av den rikeste prosenten globalt.