Verdens 62 rikeste har like mye penger som halve verdens befolkning

- Den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste.

SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric Gaillard
SUPERRIKE: En ny rapport fra den veldedige organisasjonen Oxfam viser at en liten gruppe av verdens superrike sitter på større verdier en halve verdens befolkning. Foto: NTB Scanpix/ Reuters / Eric Gaillard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens 62 rikeste milliardærer sitter på mer like mye penger som den fattigste halvparten av verdens befolkning - 3,6 milliarder mennesker. Bare ni av de 62 er kvinner.

Det kommer fram i en rapport fra den britiske veldedige organisasjonen Oxfam, som ble publisert mandag.

Rapporten viser også at den rikeste prosenten eier mer enn resten av verdens befolkning til sammen. Tallene Oxfam bruker i sin rapport mandag, ble først utarbeidet og publisert av Credit Suisse i oktober i fjor.

Det er ikke tilfeldig at Oxfam-rapporten slippes samtidig som mange av verdens rikeste personer, i tillegg til en rekke statsledere, samles på det årlige World Economic Forum (WEF) i Davos.

I januar i fjor krevde det 85 av verdens rikeste milliardærer for å samle mer penger enn halve verdens befolkning (pdf).

- Uakseptabelt Veldedighetsorganisasjonen ber nå om hastetiltak for å snu den økonomiske skjevfordelingen i verden.

DAVOS: Flere av verdens rikeste og statsledere fra hele verden møtes til diskusjoner under samlingen World Economic Forum som begynner i Davos i Sveits mandag. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Arnd Wiegmann
DAVOS: Flere av verdens rikeste og statsledere fra hele verden møtes til diskusjoner under samlingen World Economic Forum som begynner i Davos i Sveits mandag. Foto: NTB Scanpix / Reuters / Arnd Wiegmann Vis mer

- Det er rett og slett uakseptabelt at den fattigste halvparten av verdensbefolkning ikke eier mer enn en liten gruppe av de globale superrike - så få, at du kan få plass til alle på én buss, sier konsernsjef i Oxfam Mark Goldring i en pressemelding.

Akkumuleringen av verdier i toppen har gått fort: For seks år siden, i 2009 eide den rikeste prosenten «bare» 44 prosent av verdens verdier.

Den fattigste halvparten av verdens innbyggere ble ifølge Oxfam 41 prosent fattigere fra 2010 til 2015. I den samme perioden økte formuen til verdens 62 rikeste med 500 milliarder dollar til 1,76 billioner dollar. 

- Verdensledernes bekymring for den økende ulikheten har så langt ikke ført til konkrete tiltak for å sikre at de som er på bunnen får sin rettmessige del av den økonomiske veksten. Vi har ikke råd til å fortsette med å gi de rikeste en stadig større del av kaka, i en verden hvor én av ni personer går sultne til sengs hver kveld, sier Goldring videre. 

- På bekostning av fattige Oxfam går også til angrep på skatteunndragelse. Veldedighetsorganisasjonen anslår at superrike personer har gjemt unna 67 billioner kroner i ulike skatteparadis. De hevder også at ni av ti WEF-bedriftspartnere har en tilstedeværelse i minst ett skatteparadis. 

- Det er ikke lenger godt nok for de rikeste å late som at deres rikdom også kommer resten av oss til gode, når fakta viser at den eksplosive veksten i deres rikdom har kommet på bekostning av de fattigste, sier Goldring. 

Tallene den sveitsiske storbanken Credit Suisse presenterte i oktober gir nok et bilde på skjevheten:

De rikeste ti prosentene av verdens voksne befolkning rår over 87,7 prosent av verdens rikdom.

Credit Suisse mener nå at 664 millioner mennesker - 14 prosent av verdens voksne befolkning - tilhører middelklassen.

Mange i Norge vil tilhøre denne gruppen. Ifølge rapporten er man nemlig;

• Del av den rikeste halvparten av verdens voksne befolkning, om man har en formue på ca 26.000 kroner (3210 dollar) når gjeld er trukket fra. 

• Del av de rikeste ti prosentene om man har en formue på 557.000 kroner (68.800 dollar) når gjeld er trukket fra.

• Del av den rikeste prosenten om man har en formue på 6,15 millioner kroner (759.900 dollar).

310.000 nordmenn tilhører den eksklusive formueklubben som utgjøres av den rikeste prosenten globalt. 

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer