Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens andre statsleder-fødsel

Natt til torsdag ble det kjent at New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, har ankommet sykehuset for å føde.

Vordende mor: Jacinda Ardern og kjæresten Clarke Gayford har ankommet sykehuset. Ardern blir den andre statslederen i verdenshistorien som føder et barn. Her med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto: NTB Scanpix
Vordende mor: Jacinda Ardern og kjæresten Clarke Gayford har ankommet sykehuset. Ardern blir den andre statslederen i verdenshistorien som føder et barn. Her med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, er den første gravide statslederen i verden på nesten 30 år. I natt kunngjorde hun at hun har reist til sykehuset for å føde.

37-åringen ble valgt til statsminister i oktober i fjor. I januar kunngjorde hun at hun venter barn sammen med kjæresten Clarke Gayford.

- Clarke og jeg gleder oss skikkelig til juni, når familien vår utvides fra to til tre, skrev hun på bildedelingstjenesten Instagram.

Har ankommet sykehuset

I en uttalelse fra Statsministerens kontor, ble befolkningen i New Zealand natt til torsdag gjort kjent med at Ardern har ankommet sykehuset Auckland, skriver The Guardian.

Arderns termindato var på søndag, og befolkningen i New Zealand har vært både spent og forventningsfulle over statsministerens fødsel. Det gjenspeiles i mediedekningen - hvor flere av de store mediehusene dekker hendelsen direkte.

Ved flere tilfeller har hun mottatt spørsmål om graviditeten var planlagt, noe hun har gitt klar beskjed om at hun ikke ønsker å svare på.

- Jeg aksepter at jeg blir stilt spørsmålet, fordi jeg velger å være åpen om graviditeten. Jeg tror at mange kvinner opplever dette dilemmaet på arbeidsplassen sin, uavhengig av hvilken jobb de har, sa hun i et radiointervju.

Fødsel: Bare et par timer etter Tisha fødte, har hun allerede glemt hvorfor det ligger en liten unge ved siden av. Video: Caters TV Vis mer Vis mer

Hjemmeværende far

Statsministeren har kunngjort at hun skal gå ut i en seks uker lang fødselspermisjon, før hun vender tilbake til parlamentet.

Deretter er planen at Gayford, som jobber som programleder for en tv-serie om fisker, skal slutte i jobben sin for å være hjemme med det kommende barnet, skriver CNN.

Arderns hadde sin siste arbeidsdag før fødselen i starten av denne uka, og i hennes fravær er det Winston Peters som stepper inn som statsminister. Peters har allerede tatt over flere av Arderns oppgaver, blant annet å være ansvarlig for kabinettmøter.

Nesten 30 år siden sist

Ardern og Peters vil imidlertid ha tett kontakt, selv når hun er ute i permisjon.

- Dette er en lykkens dag, og på vegne av koalisjonsregjeringen ønsker jeg henne og Clarke alt godt, skriver Peters i en uttalelse.

Forrige gang en statsleder fødte, var da den pakistanske statsministeren Benazir Bhutto gjorde det i 1990. Bhutto ble seinere drept, og nå har datteren hennes gratulert Ardern med de store nyhetene.

- Gratulerer til statsminister Jacinda Ardern med de fantastiske nyhetene, skriver hun på Twitter.

STOR: Babyen Maria veide 6,2 kilo da hun ble født. Hun er den største babyen som noen gang er født ved naturlig fødsel i Spania. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media