Smitteoppblomsting:

«Verdens beste» covid-land stenger ned

Singapore, som har blitt regnet som et av de beste landene å oppholde seg under pandemien, føyer seg nå inn i rekken av asiatiske land med økende coronasmitte.

STRAMMER TIL: Livet har vært så å si tilbake til normalen i Singapore den siste tida. Ny smitteoppblomsting setter imidlertid er stopper for det. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB
STRAMMER TIL: Livet har vært så å si tilbake til normalen i Singapore den siste tida. Ny smitteoppblomsting setter imidlertid er stopper for det. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Landet, med sine i overkant av 5,7 millioner innbyggere, har klart seg relativt bra gjennom pandemien. Ifølge Singapores helsemyndigheter er det registrert litt over 61 000 smittede og 31 coronadødsfall så langt.

I slutten av april kåret en Bloomberg-gjennomgang Singapore til det beste landet å være i under coronapandemien, blant annet begrunnet med svært lite smittespredning innad i landet og god vaksinedekning.

Ifølge Bloomberg var livet så å si tilbake til normalen i Singapore. Den siste tidas utvikling har imidlertid satt en stopper for det.

Strenge tiltak

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har Asia opplevd en smitteeksplosjon, og har de siste to ukene påvist flere smittetilfeller enn Amerika, Europa og Afrika til sammen.

Også i Singapore har det vært en oppblomstring i antall smittetilfeller. Fredag ble det registrert 52 nye tilfeller av coronaviruset, hvor 24 av tilfellene skyldtes smittespredning lokalt. For fire av tilfellene er smittekilden ukjent, ifølge CNBC.

- VERDENS BESTE: I april ble Singapore kåret til det beste landet å oppholde seg under pandemien. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB
- VERDENS BESTE: I april ble Singapore kåret til det beste landet å oppholde seg under pandemien. Foto: Roslan Rahman / AFP / NTB Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået Reuters innføres nå de strengeste tiltakene siden landets lockdown i fjor, etter en økning i både antall smittede og flere smitteklynger.

Blant annet blir restaurantene igjen stengt, og det blir forbudt å samles mer enn to personer i private hjem. Det blir også påbudt med hjemmekontor, hvis mulig.

Flyplass-utbrudd

Mange av smittetilfellene landet har sett de siste dagene, kan spores tilbake til smittetilfeller blant vaksinerte arbeidere på Changi-flyplassen i Singapore, ifølge The New York Times.

Ifølge avisa skal utbruddet ha startet med at en 88 år gammel person i vaskepersonalet testet positivt 5. mai. Vedkommende skal ha vært fullvaksinert mot coronaviruset. Seinere testet flere av kollegene også positivt, men rakk å spre smitten videre til blant annet ansatte på spisesteder på flyplassen, der også kunder i ettertid har fått påvist smitte.

Ifølge myndighetene skal ingen av de smittede ha blitt alvorlig syke.

MUTE: En professor i Singapore innså først etter at forelesningen var ferdig at mikrofonen hans hadde vært avskrudd hele tiden Vis mer

Mange vaksinert

Av totalt 28 ansatte som fikk påvist viruset, var 19 fullvaksinert med vaksiner fra enten Pfizer eller Moderna, ifølge New York Times. Flere av de ansatte skal ha jobbet på områder ved flyplassen som tar imot fly fra land med mye coronasmitte.

Flere av de ansatte skal også ha testet positivt for den indiske virusvarianten.

Totalt er det nå 46 smittetilfeller som kan spores tilbake til utbruddet blant personalet på flyplassen.

- Fordi vi ikke vet hvor langt smitten har spredt seg i samfunnet, må vi ta videre, og strengere grep, sier Lawrence Wong, en av de ansvarlige for flyplassens coronagruppe, til New York Times.

Tiltakene skal vare i rundt en måned.

Etter planen skulle Singapore åpne en såkalt reisekorridor, som tillater karantenefrie reiser mellom enkelte land, til Hongkong 26. mai, men etter den siste tidas utvikling blir dette trolig utsatt.

Også i november skulle de to landene gjøre et forsøk på denne ordningen, men den gangen ble det utsatt på grunn av økning i smitten i Hongkong, skriver CNBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer