- Verdens beste kvinnelige taler

Michelle Obama og døtrene smeltet publikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Barack Obamas ektefelle skulle toppe kvelden på den viktige første dagen av demokratenes landsmøte, og mange mener hun lyktes.

Blant dem var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som fikk se talen på nært hold i 05-tida i natt norsk tid.

Han møtte Dagbladet.no utenfor Pepsi Center i Denver like etter at Michelle Obama hadde gått av talerstolen, og sitret av begeistring etter den følelsesladde opptredenen.

- Absolutt briljant. Hun er den beste kvinnelige taleren noe sted i verden, og gjorde alt riktig, var Solheims spontane analyse, som var på linje med mange amerikanske kommentatorer i natt.

Statsråden har ikke lagt skjul på fascinasjonen for Obama-fenomenet.

- Han er veldig visjonær, og har klart å tegne en himmel over politikken og har gitt folk en retning. Jeg medgir at det er noe de rødgrønne må bli flinkere til, sa Solheim om Barack Obama i går.

Historiefortelling

Michelle Obama holdt en svært personlig tale der hun fortalte detaljert og emosjonelt om både sin egen bakgrunn, familie og om hvordan hun traff Barack Obama.

SMELTET PUBLIKUM:  Michelle Obama var en av hovedtalerne i Denver i natt. Foto: Scanpix
SMELTET PUBLIKUM: Michelle Obama var en av hovedtalerne i Denver i natt. Foto: Scanpix Vis mer

Hun gikk blant annet inn på hvordan hennes MS-syke far aldri sluttet å smile og le selv når han strevde med å kneppe sin egen skjorte og «brukte to krykker til å ta seg over gulvet for å gi mamma et kyss».

Men det helhetlige budskapet var ikke til å ta feil av: Jeg og Barack er som deg.

- Etter alt som har skjedd de siste 19 månedene er den Barack Obama jeg kjenner i dag den samme mannen som jeg forelsket meg i for 19 år siden. Han er den samme mannen som kjørte den nye lille datteren vår fra sykehuset for ti år siden, sneglende avgårde i lav hastighet mens han kikket nervøst på oss i speilet og følte vekta av hele hennes framtid i sine hender.

- Fast bestemt på å gi henne alt han hadde kjempet så hardt for selv. Fast bestemt på å gi henne det han aldri hadde: Den trygge omfavnelsen av en fars kjærlighet, fortalte kvinnen som kan bli landets førstedame.

Den nesten ikke-politiske talen tok sikte på å skape et mer folkelig bilde av Obama-familien enn det elitist-imaget republikanerne prøver å klistre på det høyt utdannede, liberale, salatspisende ekteparet.

Som da Joe Biden ble kunngjort som visepresidentkandidat i forrige uke, var også frieri til arbeiderklassen sentralt i går kveld.

- Folk jeg har møtt over hele landet, folk som jobber dagskiftet, kysser barna godnatt og drar ut igjen for nattskiftet uten skuffelse, uten anger. Det godnattkysset er en påminnelse om alt de har jobbet for, sa Michelle.

Hun kom samtidig med et utvilsomt kalkulert nikk til de mange frustrerte Hillary-tilhengerne som verken vant nominasjonsvalget eller fikk viljen sin da Obama valgte sin visepresidentkandidat.

- Verdens beste kvinnelige taler

- Min del av Den amerikanske drømmen er en velsignelse som er hardkjøpt av de som kom før meg. Alle var drevet av den samme overbevisningen (...) som hos folk som Hillary Clinton, som lagde de 18 millioner sprekkene i glasstaket, så våre døtre og sønner kan drømme litt større og sikte litt høyere, sa Michelle, med referanse til antallet stemmer Hillary fikk i nominasjonsvalgene.

Kommentaren fikk voldsom applaus og jubel fra flere tusen demokrater i den spektakulære møtesalen, til vanlig en innendørs sportsarena.

I talen sørget Obama-staben også for å slå fast Michelles lojalitet til nasjonen en gang for alle - noe som trolig er et resultat av at republikanerne har angrepet henne på dette området tidligere i valgkampen.

- Alle oss er drevet av en enkel tro på at verden slik den er rett og slett ikke holder, at vi har en forpliktelse til å kjempe for verden slik den burde være. Dette er tråden som forbinder våre hjerter. Det er tråden som går gjennom min frelse og Baracks reise og så mange andre usannsynlige reiser som har brakt oss hit i kveld, hvor historiens strømmer møter denne nye bølgen av håp. Det er hvorfor jeg elsker dette landet.

Sasha (7) smeltet publikum

Da Michelle Obama avsluttet sin tale, fikk hun selskap av døtrene Malia (10) og Sasha (7).

Barack Obama selv dukket opp på storskjerm, og spurte barna hvordan de mente mamma hadde klart seg.

- Jeg synes hun klarte seg bra, sa Sasha, som åpenbart trivdes på scenen foran et titalls tusen mennesker og utallige tv-kameraer, og stjal showet ved å avbryte pappa flere ganger.

- Pappa, hvor er det du er?, spurte sjuåringen i mikrofonen opp mot storskjermen..

- Jeg er i Kansas, kjære, måtte Barack Obama fortelle.

Der driver han hektisk valgkamp i forkant av den gigantiske talen i Denver foran 75 000 tilhengere på fotballstadionen Inesco Field, som avslutter landsmøtet på torsdag.

I mellomtida skal blant andre Hillary Clinton, Bill Clinton og visepresidentkandidat Joe Biden holde taler som skal støtte opp under Obama.

<B>- BRILJANT:</B> Erik Solheim er på plass i Denver for å knytte kontakter med demokratiske politikere og rådgivere, og ble overveldet av Michelle Obamas opptreden i går.