- Verdens beste pappa

Smilende til ektemannen stilte hun seg i vitneboksen. - Jeg er her i dag fordi barna våre vil ha pappa hjem, sa kona til 40-åringen som er tiltalt for serieran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad i ham, og vi har fire barn som er glad i ham. Derfor har jeg kommet for å fortelle om den andre siden av saken, sier den 40-årige kona til serieraneren.

Klokka 14 tok hun plass for å fortelle hvordan hun har opplevd det siste året. Verken hun eller barna ante at pappa jobbet som post- og bankraner i fem måneder. Mens hun var på arbeidb, hadde han truet mennesker på livet og ranet til seg 432 243 kroner.

- Jeg ante ingenting. Til meg sa han at pengene kom fra aksjehandel, forklarer hun.

- Pappaen alle ønsker seg

Sjokket kom da politiet kom på døra 22. november 1999. Ektemannen var pågrepet og siktet for ti ran - nå skulle politiet ransake hele huset. Likevel har familien holdt sammen.

- Han har alltid vært pappaen alle unger ønsker seg. Venninnene til eldstedattera vår sier at selv med det han nå har gjort, skulle de ønske at de hadde en pappa som han, forteller kona.

Fordi hun har jobbet mye på kveld- og nattestid, har ektemannen tatt seg mye av barna. Det har vært han som har lagt dem til sengs, og hatt et svært nært forhold til dem. De fire barna i barnehage- og skolealder savner han og snakker om ham hver dag.

Skal klare seg sammen

Mens hun forklarer seg, veksler ektefellene smilende blikk. Med klar og sterk stemme forteller hun om de økonomiske problemene de hadde, og hvordan tida etter fengslinga har vært. Men når hun skal fortelle om sjokket etter pågripelsen, brister stemmen.

- Et døgn etter at politiet hadde gjennomsøkt huset vårt, fikk jeg snakke med mannen min på telefonen. Da hadde politiet forklart at han risikerte 12 års fengsel.

Tidligere denne uken forklarte tiltalte at han var redd ekteskapet ville ryke dersom han ikke utførte ranene. De hadde store økonomiske problemer, som han holdt skjult for kona. Dersom hun fikk vite at han var mislykket som forsørger, trodde ikke tiltalte at kona ønsket å leve med ham lenger.

- Jeg husker ikke så mye fra den første samtalen. Jeg fortalte ham at vi fikk vente til vi ble eldre med å reise og gjøre de hyggelige tingene vi hadde planlagt. Sammen skal vi klare oss gjennom dette, sa hun lavmælt.

Ektemannen skjuler ansiktet for de fullsatte tilhørerbenkene.

Viktig vitnemål

En uke senere fikk familien møte ham i fengselet. De minste barna har fått vite at pappa har stjålet penger og at han ikke får komme hjem på en god stund. Nærmiljøet har støttet opp og gjort det siste året enklere. Nå gleder de seg til rettssaken er over. Det har vært hardt å se bildet av ektemannen i ransutstyr på avisforsidene.

- Nå må han klare seg gjennom fengselsoppholdet, så skal jeg ta meg av barna og det økonomiske. Vi seks skal holde sammen som familie. Barna får bare se litt lite til pappaen sin i årene som kommer.

Advokat Harald Stabell tror konas vitnemål er svært viktig.

- Jeg er imponert over den flotte måten hun stilte opp her i dag, sier Stabell til Dagbladet.no.

- Jeg vil ikke spekulere i om det kan føre til kortere straff, men det er viktig å få høre fra hun som har kjent tiltalte best de siste 20 årene.

Da tilhørerne forlot rettssalen, fikk kona komme bort til ektemannen på tiltalebenken.

FORSVARER:</B> Harald Stabell