Verdens beste ultralyd

Her er Vivid 7 - ultralydmaskinen som er i ferd med å revolusjonere behandlingen av hjertesyke. Den er unnfanget, utviklet og produsert av et unikt teknisk-medisinsk miljø i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vivid 7 er en datastyrt ultralydmaskin som gir verdens mest avanserte bilde av hjertet ditt. Den er resultatet av et unikt teknisk-medisinsk samarbeid over flere år mellom Universitetet i Trondheim, Rikshospitalet og en gründer-bedrift i Horten.

Da Arne Wøien startet bedriften Vingmed på 70-tallet, var ideen å produsere tekniske hjelpemidler for sykehus. Men først på slutten av 80-tallet klarte Wøien i samarbeid med dr.ing. Kjell Kristoffersen og kardiolog Liv Hatle å utvikle en metode som ga grunnlag for et nytt produkt, en maskin som målte hjertefunksjonen ved hjelp av ultralyd.

I dag er Wøien ute av bedriften, som i 1998 ble kjøpt opp av verdens største selskap, General Electrics (GE).

- Etter at vi klarte å utvikle Vivid 7 for et år siden, har salget gått til himmels. Ingen andre produkter kan konkurrere med denne maskinen, og vi ser for oss enorme muligheter de neste åra, forteller administrerende direktør Anders Wold til Dagbladet.

Tredoblet

Vingmed Ultrasound i Horten vil i år få en omsetning på ca. 1,6 milliarder og er blitt GE-konsernets hovedsenter for kardiologi. Wold leder også en søsterbedrift i Haifa i Israel.

- Vi har tredoblet omsetningen siden vi ble kjøpt av GE og har nå en markedsandel på 25 prosent, men vi har bare ett mål og det er å bli størst, også i USA, som utgjør halve verdensmarkedet. I GE blir du enten solgt eller nedlagt om du ikke er markedsledende, sier Wold, som har jobbet ved Horten-bedriften helt siden 1984.

Selv er han utdannet sivilingeniør i medisinsk elektronikk. Hele 90 av 170 ansatte er utviklingsingeniører. I samarbeid med Universitetet i Trondheim jobber bedriften aktivt for å rekruttere nye ingeniører for å drive produktutvikling.

Mayo-klinikken

På den medisinske siden samarbeider Vingmed nært med Rikshospitalet.

- Den nye ultralydteknologien gir langt mer detaljert informasjon om hjertemuskelens kapasitet. Ved hjelp av fargekoder kan vi se og måle bevegelsen i hjertets muskelvegg. Dermed kan vi stille en langt sikrere diagnose for behandling av hjertesyke, sier overlege Stig Urheim ved Rikshospitalet til Dagbladet.

Han oppholder seg for tida ved Mayo-klinikken i Minnesota, kanskje verdens største sykehus, for å drive klinisk forskning på den nye metoden. Ved Rikshospitalet vil nå større pasientgrupper bli undersøkt med den nye metoden for å skaffe nok dokumentasjon til at den kan tas i bruk i rutinemessig behandling av hjertesyke, særlig angina pectoris-pasienter. Metoden kan også ha stor betydning for pasienter med hjerteinfarkt. Hvis pasientens hjertemuskel er levedyktig, vil man enten få tilbud om utblokking eller operasjon. Hvis muskelen er død, vil man slippe unødige og risikofylte inngrep.

Enkel og billig

- Selve hjertemuskelen jobber som et stempel der blodet pumpes inn og ut. Muskelveggene trekker seg sammen hver gang hjertet tømmes for blod. Med den nye metoden kan vi se hvor effektivt dette fungerer, ved at vi måler hastighet, tøyningsgrad og tøyningshastighet i muskelveggene. Det blir som å måle effekten i en motor, sier Urheim.

Internasjonalt er det stor interesse for den såkalte strain-metoden fordi den er ufarlig, enkel, rask og billig. Vingmed Ultrasound er for lengst i gang med å utvikle nye produkter:

- Kom tilbake om 18 måneder. Da håper vi å kunne vise fram vår nye laptop-ultralydmaskin. Mens det stort sett bare er sykehus som har råd til å investere to millioner kroner i en Vivid 7, vil de små koste 300000 og dermed kunne tas i bruk på ethvert legekontor. Neste generasjons maskiner vil ikke bare bli mindre, men også gi oss tredimensjonale bilder og lyd som viser oss hjertet innenfra, sier Anders Wold entusiastisk.

REDDER LIV: Overlege Stig Urheim jobber med en doktorgradsavhandling om den nye ultralydmetoden som kan gi hjertesyke riktigere og raskere behandling. Pasienten kan selv observere hvordan hjertet fungerer ved å se på skjermen. Fargene angir hastigheten på blodstrøm og eventuelle lekkasjer.