Klimarapport

Verdens CO₂-utslipp går kraftig opp i 2018

- Det begynner å bli krystallklart at verden så langt feiler i å styre etter Parisavtalen.

POSTKORT MOT OPPVARMING: Et kollasj av 125 000 tegninger og tekster fra barn fra hele verden ble nylig lagt ut på isbreen Aletsch i Sveits, i forkant av det pågående klimatoppmøtet i Polen. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix
POSTKORT MOT OPPVARMING: Et kollasj av 125 000 tegninger og tekster fra barn fra hele verden ble nylig lagt ut på isbreen Aletsch i Sveits, i forkant av det pågående klimatoppmøtet i Polen. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens totale utslipp av klimagassen CO₂ ligger an til å øke med to prosent i 2018. Det viser den siste rapporten fra Global carbon project, som ble publisert onsdag kveld.

Utslippene flatet ut mellom 2014 og 2016, men de to siste året har de steget igjen. Økningen i 2018 er større enn den var i 2017 (1,6 prosent).

Konsentrasjonen av CO₂ i atmosfæren er fortsatt på vei opp og har ikke vært høyere på minst 3 millioner år, ifølge World meteorological organization (WMO). Da var temperaturen på jorda to til tre grader varmere, og havet sto mellom 10 og 20 meter høyere, ifølge WMO.

- Det må endre seg raskt

Hovedårsaken til at utslippene stiger er ifølge rapporten at bruken av kull har økt igjen, og at forbruket av olje og gass fortsetter å gå oppover. Til tross for at lavutslippsteknologier som solceller, vindmøller og elbiler er i rask vekst, er det foreløpig ikke nok til at utslippene flater ut, langt mindre går ned.

- Det må endre seg, og det må endre seg raskt, sier Corinne Le Quéré, sjef for Global carbon project og professor ved Tyndall center for climate change, i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer