Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens diamantrikeste land til urnene

Botswanas velgere bor i verdens diamantrikeste land. De er også blant verdens mest hiv-infiserte befolkning, med 37 prosent av de voksne smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag gikk de til valg på ny nasjonalforsamling, og ingen venter endringer av betydning.

President Festus Mogaes parti, Botswana demokratiske parti, ventes å vinne slik det har gjort i alle valg siden landet ble selvstendig i 1966.

Mogae har likevel advart nasjonalforsamlingen og velgerne om at han vil oppløse nasjonalforsamlingen om den ikke godkjenner hans visepresidentkandidat, noe ingen tror vil skje.

På en skole

Presidenten selv avga stemme på en skole i hovedstaden Gaborone. Han sa han var trygg på seieren, men sa klart at forsamlingen må godta hans visepresidentkandidat, tidligere hærsjef Ian Khama Seretse Khama. Mange betrakter Khama som for autoritær.

- Hvis nasjonalforsamlingen kommer med andre navn, vil jeg avvise dem. Jeg må ha folk jeg har tillit til, sa presidenten, som selv ble valgt i 1998.

Tidligere nasjonalforsamlinger har støttet presidenten, selv om populistiske utspill, blant annet mot lønnsøkning for de folkevalgte, har kostet ham støtte blant parlamentarikerne.

Diamanter og arbeidsløshet

Diamantproduksjonen har gitt Botswana det høyeste brutto nasjonalprodukt per innbygger i Afrika. Men arbeidsløsheten er offisielt 20 prosent, og opposisjonelle sier den godt kan være dobbelt så høy. Mange arbeidsløse støtter opposisjonen, som likevel ikke anses å ha vinnermuligheter.

Landet med en befolkning på 1,6 millioner har også en av de største andelene hiv-smittede i Afrika og verden. Hele 37 prosent av den voksne befolkningen er smittet.

President Mogae skal etter planen gå av i 2008 når hans ti år lange presidentperiode utløper.

Det er ikke meldt om tegn til valgfusk eller uregelmessigheter, ifølge vestlige diplomater som observerer valget. (®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media