Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

BBCs Planet Earth II

Verdens dyktigste dokumentarskapere ble vitne til massedød, rett foran øynene sine

150 000 antiloper døde foran TV-crewet i løpet av de tre dagene de skulle filme dyrene. 

RÅTT OG INTENST: I BBC-serien Planet Earth II inviteres seere til ekstreme og nære naturopplevelser, filmet over hele kloden. I søndagens episode vises klippene som sjokkerte TV-crewet, massedød av antiloper i Kazakhstan. Her er traileren for årets sesong. Video: BBC Planet Earth II Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Da vi stod der trodde vi at vi var vitne til en av de største naturkatastrofene i nyere tid. Vi så 150 000 av disse fantastiske dyrene dø foran øynene våre, sier Chadden Hunter, produsent for serien.

Medlemmer av TV-crewet som reiste til Kazakhstan for å filme hundretusener av antiloper føde, ble sjokkert og knust da de ble vitne til en tragisk dyresykdom som tok livet av mer enn 150 000 antiloper, skriver Independent.

Saiga-antilopen man kan finne i Kazakhstan er arten man kan bli kjent med i søndagens episode av BBC-serien ‹‹Planet Earth II››.

I de tidligere episodene av serien, som gir intense og rå dyreopplevelser på nært hold, har tv-seere vært fluer på veggen når iguaner kjemper mot sultne slanger, giraffer angriper løver, og falker jakter byttedyr i urbane omgivelser. Traileren for årets sesong kan du se øverst i saken.

EN KAMP MELLOM LIV OG DØD: En iguana havner i en fryktinngytende situasjon da en rekke slanger ser den ut som et tilsynelatende lett bytte. Planet Earth II ser du hver søndag klokken 21.00 på BBC Earth. Video: BBC / Planet Earth Vis mer

Tv-teamet skulle filme hundretusener av antiloper vende tilbake til et gress-område for å føde. En svært aggressiv sykdom spredde seg lynraskt, og innen tre dager hadde sykdommen tatt livet av rundt 150 000 antiloper, skriver Independent.

MASSEDØD: Over 150 000 antiloper døde av den aggressive bakterien Pasteurella multocida. Foto: NTB Scanpix
MASSEDØD: Over 150 000 antiloper døde av den aggressive bakterien Pasteurella multocida. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi visste ikke om dette skulle komme til å ta livet av hele arten, noe som var ødeleggende og emosjonelt for crewet, sier produksjonslederen.

Likevel fikk crewet en oppmuntrende beskjed i etterkant, nemlig at flere av de nyfødte kalvene hadde overlevd.

- Vi hørte senere at de siste mødrene og kalvene som vi filmet overlevde. Dette var en påminnelse om hvor skjør, men også hard, naturen kan være, sier Hunter.

Bakterien som tok livet av mer enn en tredjedel av arten, var en bakterieinfeksjon som tidligere har tatt livet av bøfler og bison. Bakterien har ikke angrepet Saiga-antiloper tidligere, skriver CNN.

URBAN NATUR: I forrige episode av Planet Earth introduserte Sir. David Attenbourough forholdet mellom den urbane verden og de naturlige dyrene. En falk jakter aggressivt mellom skyskrapere.  Video: BBC Vis mer Vis mer Vis merVis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!