SVINDYR: Diamanten Archduke Joseph Diamond er solgt som tidenes dyreste, etter en auksjon på prestisjetunge Christie's i Geneve. Foto: Scanpix
SVINDYR: Diamanten Archduke Joseph Diamond er solgt som tidenes dyreste, etter en auksjon på prestisjetunge Christie's i Geneve. Foto: ScanpixVis mer

Verdens dyreste diamant solgt til «anonym»

Solgt som tidenes dyreste diamant, under den prestisjetunge auksjonen i Geneve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var forventet at diamanten, som er på 76 karat og kommer fra India, skulle gå for rundt 90 millioner kroner - men prisen skøyt i taket under den prestisjefulle auksjonen i Geneve.

Diamanten, Archduke Joseph Diamond, ble solgt som verdens dyreste - da den gikk for svimlende 128 millioner kroner i går kveld.

- Som «Mona Lisa» - Det er verdensrekord i forholdt til pris per karat for en fargeløs diamant. Markedet er ikke på sitt beste om dagen. Salget i kveld var nesten slående, sier François Curiel, direktør ved auksjonshuset Christie's smykke-avdeling til The Guardian.

Kjøperen, som bladde opp millionbeløpet for diamanten, ønsker derimot å være anonym, skriver Sky News.

Diamanten skal nå doneres til et museum - slik at flere kan få et glimt av den svindyre steinen, ifølge Alfredo J. Molina. Han leder California-smykkeforhandlereren Black, Starr & Frost.

- Det er en flott pris for en stein av slik kvalitet. Den er unik, så det blir litt som å spørre «er du fornøyd med salget av Mona Lisa?», sier han til nettavisa.

Tidenes aller dyreste Den krystallklare diamanten, som er på størrelse med et jordbær, skal være oppkalt etter erkehertugen Joseph August of Austia, oldebarnet til intet mindre enn en hellige romersk keiser og en fransk konge. Diamanten skal ha blitt gitt videre til hertugens sønn, før en anonym kjøper tok vare på den verdifulle skatten under andre verdenskrig.

Diamanten ble auksjonert bort i London i 1961, og deretter til Geneve for rundt 40 millioner kroner i 1993, før den nå, som tidenes dyreste, ble auksjonert videre.

Ifølge den engelske avisa The Guardian skal kjøperen av steinen være assosiert med Fred Mouawad, en internasjonal forhandler med kontorer i Dubai og Geneve.

- Jeg forstår det som at steinen skal til et museum, hvor den trolig vil bli midtpunktet, sier Molina til avisa.

SOLGT!: Den krystallklare diamanten Archduke Joseph Diamond ble solgt under en auksjon i Geneve tirsdag kveld. Det var forventet at steinen skulle gå for rundt £9 millioner, rundt 90 millioner kroner - men steinen ble til slutt auksjonert bort for svimlende 128 millioner. Foto: Scanpix
SOLGT!: Den krystallklare diamanten Archduke Joseph Diamond ble solgt under en auksjon i Geneve tirsdag kveld. Det var forventet at steinen skulle gå for rundt £9 millioner, rundt 90 millioner kroner - men steinen ble til slutt auksjonert bort for svimlende 128 millioner. Foto: Scanpix Vis mer