Verdens dyreste safir solgt

Verdens dyreste safir ble onsdag kveld solgt for drøyt 10 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Safiren, som engang tilhørte Romanias dronning Marie, gikk under hammeren på en glitrende auksjon i Geneve.

Flere hundre velbeslåtte kjøpere var på plass da auksjonshuset Christie's åpnet dørene til sin årvisse edelstenauksjon på fasjonable Hotel Richemond. Noen timer senere var det solgt smykker og edelstener for over 173 millioner kroner.

- Auksjonen gikk svært godt, medga Christie's styreformann Francois Curiel da budropene hadde stilnet.

Anonyme kjøpere

- Jeg tror det skyldes at verdensøkonomien blir sterkere og sterkere. Vi har ikke opplevd auksjoner som har innbrakt 25 millioner dollar (171 millioner kroner) på ti år, sa Curiel.

Særlig spenning knyttet det seg til salget av en eggformet dyp blå safir, som ble oppdaget av juveleren Cartier i 1913 og en gang tilhørte Romanias dronning Marie.

I løpet av sekunder passerte budene prisanslaget på mellom 5,5 og 8,2 millioner kroner, før en anonym budgiver over telefon stakk av med den edle stenen for drøyt 10 millioner kroner.

Grevinnens halsbånd

En oval diamant på 63,93 karat gikk under hammeren for drøyt 29 millioner kroner, mens et halssmykke med diamanter og safirer, som engang tilhørte den amerikanskfødte grevinnen Alicia Spaulding Paolozzi, gikk til en anonym kjøper for drøyt 16 millioner kroner.

Det eksklusive halssmykkets historie bidro trolig til interessen, ettersom grevinnen smuglet det til Sveits gjemt i en matboks da hun rømte fra Roma sammen med barna under annen verdenskrig.

NTB