Verdens dyreste stupetårn?

Det tok sju år og kostet nesten 23 millioner kroner. I dag ble stupetårnet på Hamar offisielt åpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Stupetårnet på Hamar er blitt en av de største molbohistoriene i lille Norge de siste åra. I dag ble anlegget offisielt åpnet - åtte år etter at den første tanken ble sådd. Det skulle kostet halvannen million. Det ble kostende 23 og en halv. Og en hel by var i ferd med å gi opp underveis - flere ganger.

Arne Hjeltnes skrev bok om «Stupetårnet». Kåre Magnus Berg, ekte hamarsing, har kåsert om saken i NRKs Nitimen i flere år.

 I dag var de der begge. Og ordfører Morten Aspeli, han ga aldri opp. Ikke helt. Underveis veltet også stupetårnet et par ganger, det ble lagt ut til salgs på Finn.no, og mange mente det burde få sin siste grav på bunnen av Mjøsa.

- Hva føler du nå, Morten Aspeli?

- Dette er en fantastisk dag. Dette er moro. Jeg legger ikke skjul på at det til tider har vært utfordrende å stå i dette - både for meg og mange av de involverte, men nå - nå er det en gledens dag, sier ordføreren til Dagbladet.
Og han smiler fra øre til øre.

Første pris: 40.000 kroner For 2422 dager siden dukket de første konkrete tankene om et stupetårn som en ny storhet i byen ved Mjøsa opp.

Det ble bevilget 40.000 kroner til en utredning av prosjektet. Deretter ballet det på seg. I sju år. I dag står tårnet klart. Prislapp? 23 millioner kroner.

Kommunens del av regninga ble til slutt på 11 millioner kroner. På det verste så den ut til å lande på rundt 30. Da kommunestyret sa ja første gang var prislappen 1,5 millioner. Det var i 2008.

- 23 millioner. Er stupetårnet verdt det?

- Det er det vel forskjellige meninger om det. men jeg mener det. Dette skal bli et rekreasjonsområde for hele byen, og det er blitt mye mer enn bare et stupetårn, sier ordføreren.

- I dag er du ikke flau?

- Nei, nå står det ferdig Og en ting er sikkert: Vi har kanskje det mest kjente stupeanlegget i hele verden, sier ordføreren.
Arne Hjeltnes mener bare all reklamen stupetårnet har fått er verdt sine 23 millioner i pr.

Talte til folket Kåre Magnus Berg hadde for anledningen lånt en tale fra tidligere statsminister, og selv hedmarking, Odvar Norli. Og puttet inn ordet Stupetårnet der det måtte passe.

- Kåre Magnus Berg, som innfødt, hva føler du nå?

Han ler.

- Det er jo en morsom historie - selv om den sikkert er traumatisk for noen. Og det er nok bra at det er åpnet, jeg tror mange er lettet over det. Dette er jo et flerbruksanlegg, så nå er det bare å planlegge hva som skal skje her. Mexicansk aften? Taco-kveld? Bryllup? Begravelser? Spør Kåre Magnus Berg.

Tidenes budsjettsprekk Vi snakker om en budsjettsprekk på nærmere 2000 prosent. To tusen. Det er sannsynligvis rekord - selv i et land med årelang erfaring i budsjettsprekker.

Operaen ble for eksempel 900 millioner dyrere på fem år. Deichmanske bibliotek, som akkurat er påbegynt, kan risikere å gå på en budsjettsprekk på rundt 500 millioner.

Så prosentvis ligger sannsynligvis Hamar helt i tet. Men i kveld, da var det alt glemt.

Og søstrene Randi Jensen og Marit Valhovd, de smilte også fra øre til øre.

- Jeg synes jo det er litt moro da. Selv om det har kostet altfor mye penger, så er det moro i dag. Vi har jo fulgt med. Men det litt fælt å bruke så mye penger, sier Randi.

- Skal dere stupe?

- Nei, det tør vi nok ikke. Men kanskje hoppe?

Show for alle penga Stupe, det gjorde hedmarkens egne stupestjerner Jon Grunde Vegard og Kamilla Gamme Svello.

Og balansekunstner Eskil Rønningsbakken, også han hedmarking, balanserte på en hånd på toppen av fire stoler på toppen av det meter høye stupebrettet.

- Det var finest oppned, konkluderte han etterpå.

Arne Hjeltnes mener kommunen har framvist stor humor og liten selvhøytidelighet ved først å omfavne hans roman «Stupetårnet» da den ble lansert, og nå ved å invitere ham tilbake som konferansier.

Hva gikk galt? Men hva var det som skjedde? Det meste som kunne gå galt gikk galt.

Kommunen vurderte flere ganger å skrinlegge hele prosjektet, men så fantes det jo allerede et stupetårn da. Da formannskapet i desember 2013 satte foten ned, dukket stupetårnet opp til salgs på finn.no.

Men nå er det altså åpnet - og er kanskje mer et badeanlegg enn et stupetårn.

Stupetårnet skulle stå i Mjøsa, ikke ved bredden på fastlandet. Og det var kanskje kimen til alt som seinere skulle skje. Norges største innsjø er, for det første, stor. Og uforutsigbar, med mye vær og mange strømmer. Vannstanden kan variere med så mye som seks meter.

Tårnet slet seg En rekke feilberegninger av denne typen bidro til å skru prisen oppover og oppover. En første versjon festet med vaiere ble forkastet. En neste versjon, som en slags flytebrygge fortøyd til tre stålpilarer, slet seg flere ganger. Og måtte flyttes.

Entreprenøren Sweco har i ettertid inrømt feil, og gått med på å tilbakebetale 6, 5 millioner kroner. Dette, sammen med tippemidler, en gave på 500 000 fra Sparebankstiftelsen og en momskompensasjon på 4,7 millioner, har fått kommunenes andel ned i tolv millioner. 

P.S: I nabobyen Gjøvik, på andre siden av Mjøsa, har man også bygd et nytt stupetårn. Det åpnet i fjor. Prislapp: 30.000 kroner.

KONFERANSIER: Ordfører Morten Aspeli tar bilde av konferansier Arne Hjeltnes, som har skrevet romanen Stupetårnet. Veldig inspirert av såpeoperaen på Hamar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
KONFERANSIER: Ordfører Morten Aspeli tar bilde av konferansier Arne Hjeltnes, som har skrevet romanen Stupetårnet. Veldig inspirert av såpeoperaen på Hamar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Slik skjedde det:

 • Oktober 2008: Kommunen bevilger 40.000 kroner til et stupetårn ved Koigen i Hamar, etter intitativ fra KrF-politiker Geir Byberg.
 • September 2009: Politikerne vedtar å bygge et stupetårn til 1,5 millioner kroner.
 • Januar 2011: Prisen er nå oppe i 7,4 millioner kroner.
 • Januar 2012: Prislappen har økt med to millioner, og er nå på 9,4 millioner.
 • November 2012: Tekniske problemer gjør at prisen øker til 11,4 millioner.
 • Mars 2013: Prisen øker til 13,9 millioner kroner.
 • August 2013: Enda mer tekniske problemer i Mjøsa. Økning til 14,9 millioner kroner.
 • November 2013: Stupetårnet skulle egentlig åpne, men har slitt seg fra festene to ganger, og må flyttes Reparasjoner vil føre til en pris på minst 20 millioner kroner.
 • Desember 2013: Det vil nå koste mellom 23 og 29 millioner kroner å ferdigstille anlegget.
 • Juni 2014: Hamar kommune får 6,4 millioner i erstatning fra entreprenøren Sweco for rådgivningsfeil i forbindelse med anlegget.
 • Sluttsummen for Hamar kommune blir 12 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer