Verdens dyreste taxitur

Det er hva russisk media sier prislappen på 360 millioner kroner per person.

 Dyr overgang: Romfergen Endeavour skal etter planen legge ut på si site romferd 19 april. Når alle NASAs romferger settes på bakken for godt, iverksettes en toårig avtale med Russland for å få astronauter opp til den internasjonale romstasjonen. Det koster dem dyrt. Foto: EPA/GARY I ROTHSTEIN
Dyr overgang: Romfergen Endeavour skal etter planen legge ut på si site romferd 19 april. Når alle NASAs romferger settes på bakken for godt, iverksettes en toårig avtale med Russland for å få astronauter opp til den internasjonale romstasjonen. Det koster dem dyrt. Foto: EPA/GARY I ROTHSTEINVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russland vil tjene godt på at USA skal avslutte sitt romfergeprogram.

Når NASA etter planen skal sette sine siste romferger på bakken til sommeren , må de se seg nødt til å gå med på en dyr toårsavtale med Russland.

360 millioner Summen på om lag 4,2 milliarder norske kroner holder til å få 12 astronauter opp til Den internasjonale romstasjonen mellom 2014 og 2016, skriver britiske Telegraph. Prisen inkluderer trening, returbillett og redningstjeneste om det skulle trenges.  

Avtalen betyr at NASA betaler nesten 360 millioner kroner per astronaut. Russisk media betegner dette som historiens dyreste taxitur. For øyeblikket betaler NASA rundt 270 millioner kroner per astronaut, så avtalen gir en prisøkning på 25 prosent.

Til tross for den høye prislappen, tror russiske eksperter at de kunne fått enda mer penger ut av avtalen.

- Vi kunne fått mer, men slik den økonomiske situasjonen er, er det best å ikke kaste kaste bort muligheten, uttalte medlem av det russiske romakademiet, Andrei Ionin.

Private selskaper overtar Planen er at NASA skal konsentrere seg om andre prosjekter, mens private selskaper skal overta rollen med å frakte astronauter til den internasjonale romstasjonen.

NASA-direktør Charlie Bolden sier avtalen med Russland vil gi disse tid til å utvikle egne fartøy.  

- Vi har satt i gang planer som skal sikre at amerikanske astronauter og utstyret de trenger vil bli fraktet til romstasjonen med amerikanske selskaper. Det er en bedre langsiktig løsning enn at dette skal tjenesteutsettes til andre land.  

Russlands eget romprogram er i dag bare en skygge av hva det en gang var. De forbereder seg nå på å feire at det er 50 år siden Yuri Gagarins ble det første mennesket i rommet, og trenger alle midlene de kan få i tiden framover.