Verdens dyreste

Etter 70 år blant tyver, konger og spioner, ble verdens mest myteomspunnede mynt solgt for 58 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 20 dollars gullmynten fra 1933 blir kalt myntenes hellige gral, og alle forventet prisrekord da den i går gikk under hammeren hos Sotheby's i New York. Ekspertene forventet opptil 40 millioner kroner, men en anonym kjøper fikk tilslaget på 58 millioner.

Kallenavnet 'den hellige gral' har mynten fått på grunn av den meget spesielle historien. I 1933 ble det laget 445 500 eksemplarer, men president Franklin D. Roosevelt beordret alle smeltet om til gullbarer. Da de veide gullet etterpå, viste det seg at ti mynter manglet.

Secret Service-agenter klarte å spore opp ni av disse på 40- og 50-tallet, og samtlige ble smeltet om. Den tiende endte opp i Egypt etter at det amerikanske handelsdepartementet ved en glipp ga eksporttillatelse til egyptiske diplomater. Kjøperen var den ivrige myntsamleren kong Farouk. Etter hans fall dukket den kjente doble ørnen, som den blir kalt, opp i en auksjonskatalog i Kairo. Amerikanske agenter stanset salget, men mynten forsvant igjen.

Først i 1996 dukket gullmynten opp på nytt, melder BBC. Den kjente britiske mynthandleren Stephen Fenton forsøkte å selge den til amerikanske FBI-agenter som ga seg ut for å være myntsamlere. En fem år lang juridisk kamp fulgte. Fenton hevdet at han kjøpte klenodiet i god tro som del av en samling på 100 mynter fra kong Farouks samling. Til slutt ble briten tilkjent eiendomsretten, og i går innbrakte mynten 50 millioner kroner pluss snaut 8 millioner i avgift til auksjonshuset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer