Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens eldste edderkopp (43) er død

Døde av vepsestikk.

DØD: Verdens eldste edderkopp døde nylig i Australia. Foto: Curtin University
DØD: Verdens eldste edderkopp døde nylig i Australia. Foto: Curtin University Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Australia er godt kjent for å være hjem til farlige dyr som slanger, haier og giftige edderkopper. Inntil nylig kunne de også skryte på seg verdens eldste edderkopp.

Forskere i Australia overvåket det som mest sannsynlig var verdens eldste edderkopp (43). Den forrige rekordholderen var en 28 år gammel tarantell funnet i Mexico.

«Nummer 16»
Edderkoppen, med det sjarmerende navnet «Nummer 16», døde nylig. Hun døde ikke av alderdom, men som følge av et vepsestikk.

- Så vidt vi vet er dette den eldste edderkoppen som noen gang er registrert. Hennes lange liv har gitt oss mulighet til å forske på trapdoor-edderkoppenes atferd og populasjon, sier hovedforfatter bak studien, Leanda Mason ved Curtin University i Perth, ifølge en pressemelding.

Forskningsprosjektet ble startet av Barbara York Main (88) i 1974, og siden den gang har «Nummer 16» blitt observert. Teamet ved Curtin Universitet fortsatte hennes forskning, og samlet inn informasjon om edderkoppens alder, dødsårsak og en bedre forståelse av dens livshistorie.

Vanlig levetid er 20 år
Edderkoppens atferd bidro til overlevelse i den australske villmarka. Ifølge The Guardian lever trapdoor-edderkopper vanligvis imellom fem og 20 år.

Edderkoppene er ikke farlige for mennesker, men et bitt kan være smertefullt.

Hannene forlater hiet for å finne seg en make. Det er som oftest disse som støter på mennesker. Ifølge The Telegraph skjer typiske møter med slike edderkopper i Australia når huseier tror det er en død edderkopp i svømmebassenget. Når man forsøker å fjerne edderkoppen, «angriper» den.

Håpet på 50 år
«Nummer 16» ble overvåket i sitt naturlige habitat. Hunnene bygger seg en hule i bakken og bor der hele livet sitt. Det er sjeldent den vandrer langt fra hulen sin. Ved å markere hennes hule kunne forskerne komme tilbake for å besøke «Nummer 16» regelmessig.

Forskerne, som selvfølgelig synes dødsfallet er trist, hadde håpet Nummer 16 ville holde ut noen år til.

- Vi hadde håpet hun skulle bli 50 år gammel, sier Mason til The Telegraph.

TOK BOLIG I ØRET: Den indiske kvinnen våknet fra ettermiddagsluren med en kribling i øret. Da smerten satte inn ble hun kjørt på sykehuset, og legen ble mildt sagt overrasket over hva han fant. Videoen er lisensiert gjennom Newslions Media. Les hele saken her: www.dagbladet.no/67675102 Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media