Innvandring:

Verdens eldste flyktning skal utvises fra Sverige

106-årige Bibikhal Uzbeki ble båret til Europa av sin 67-årige sønn. Nå vil Sverige sende henne tilbake til Afghanistan.

SLITEN: Afghanske Bibihal Uzbeki var 105 år da hun ble kjent for å være verdens eldste kvinne på flukt. På bildet slapper hun av i en flyktningleir i Kroatia, men dit hun hadde blitt båret av sin 67-årige sønn. Siden da har hun og sønnen kommet seg til Sverige, men nå vil de sende henne tilbake til hjemlandet. Foto: Marjan Vucetic / Ap / Scanpix
SLITEN: Afghanske Bibihal Uzbeki var 105 år da hun ble kjent for å være verdens eldste kvinne på flukt. På bildet slapper hun av i en flyktningleir i Kroatia, men dit hun hadde blitt båret av sin 67-årige sønn. Siden da har hun og sønnen kommet seg til Sverige, men nå vil de sende henne tilbake til hjemlandet. Foto: Marjan Vucetic / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Senhøsten 2015 fikk den afghanske flyktningen Bibikhal Uzbeki stor medieoppmerksomhet:

Med sine 105 år ble hun omtalt som verdens eldste flyktning. I dag er hun blitt 106 år. Uzbeki har fått beskjed om at hun ikke får asyl i Sverige, og at hun skal sendes tilbake til hjemlandet, skriver svenske Expressen.

Destinasjon barnebarn

Sammen med titusenvis av flyktninger dro hun Balkan-ruta, og ankom Kroatia i oktober 2015. Hennes 67-årige sønn, Mohammadhulla Uzbeki, skal ha båret henne på ryggen storparten av veien, ifølge svenske Expressen.

I Iran falt den gamle kvinnen og slo hodet sitt. Likevel fortsatte hun reisen. Sammen med 14 andre familiemedlemmer, var målet å komme seg til Sverige for å søke om asyl.

- Mine barnebarn bor i Sverige og vi ønsker å være med dem. Vi har allerede reist i 20 dager og hele kroppen min verker, sa Bibihal Uzbeki den gang da.

Anket avgjørelse

Og familien Uzbeki nådde Sverige, som planlagt, og fru Uzbeki søkte om asyl i Sverige.

Men der får hun ifølge Blankspot ikke lov å være. Den gamle kvinnen har fått beskjed om at hun skal sendes ut av Sverige til Afghanistan, eller til et annet land som vil ta imot henne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer