Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens eldste fugl har blitt mor som 65-åring

Wisdom forbløffer forskerne.

MAMMA-PERM: Albatrossen Wisdom (65) er trolig verdens eldste fritlevende fugl som har blitt mor. Her er hun sammen med sin nyfødte unge: Foto: U.S. Fish and Wildlife Service
MAMMA-PERM: Albatrossen Wisdom (65) er trolig verdens eldste fritlevende fugl som har blitt mor. Her er hun sammen med sin nyfødte unge: Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Albatrossen Wisdom (65) er langt fra ferdig med å produsere avkom, og nå har verdens eldste frittlevende fugl blitt mor på nytt.

På en øy i Hawaii har hun ruget fram enda et barn melder nasjonalparken Papahanaumokuakea på sine Facebook-sider. Den nye ungen har fått navnet Kukini som betyr budbringer på lokalspråket.

- Forbløffende Albatrosser legger normalt bare et egg om året, og eksperter anslår at Wisdom har vært mor omkring 40 ganger. Forrige gang hun ble mor var i fjor, og siden 2006 har Wisdom fått fem levende avkom.

Det er mildt sagt spektakulært med tanke på at en gjennomsnittlige albatross sjelden blir mer en tretti år gammel, og forskerne trodde lenge at albatrosshunner ble infertile når de kom i overgangsalderen. Men Wisdom, som ble ringmerket tilbake i 1956, har bevist at forskerne tok feil.

- Det er forbløffende at denne 62 år gamle fuglen stadig legger egg. Vi vet at fugler på et eller annet tidspunkt vil stoppe å reprodusere seg på grunn av alderen, og vi regner jo med at det skjer med albatrosser også, sa fugleekspert Bruce Peterjohn i USGS sitt Patuxent Wildlife Research Center til Washington Post i 2013.

Peterjohn har tidligere sagt at det finnes knapt med ord som kan beskrive den utrolige prestasjonen.

- Denne fantastiske fuglen viser hvor viktig det er med fuglemerking for å kunne forstå verden rundt oss.

Utrydningstruet I løpet av sine 65 leveår anslår det amerikanske fiske-viltlivsdirektoratet at Wisdom har tilbakelagt ca. fem millioner kilometer på vingene. Det tilsvarer over 120 ganger rundt jorda eller mellom fire og seks turer fra jorda til månen og tilbake.

Den nybakte moren er trolig den eldste frittlevende fuglen etter at kongealbatrossen Grandma, som selv fikk barn i en alder av 61, ikke har blitt observert på Taiaroa Head i New Zealand på seks år.

Albatrossene er likevel ikke fuglene som blir aller eldst. Papegøyer i fangenskap kan bli 80 år gamle, men med sine 65 år er Wisdom trolig den eldste villfuglen i verden.

19 av 21 albatrossarter regnes som utrydningstruet grunnet mangelen på mat. Havsøppel som fuglene forveksler med mat er også en annen grunn til at de er i fare for å forsvinne.

 POSERER FOR KAMERA: Kukini er foreløpig Wisdoms siste unge. Foto:U.S. Fish and Wildlife Service
POSERER FOR KAMERA: Kukini er foreløpig Wisdoms siste unge. Foto:U.S. Fish and Wildlife Service Vis mer