Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens eldste Koran lå i Birmingham i 100 år før den ble oppdaget. Nå kan mysteriet være løst, tror forskerne

Minst 1300 år gammel.

 LÅ GJEMT I 100 ÅR:  Konservator Marie Sviergula holder framme de to sidene fra eldgamle manuskriptet fra Koranen som ble funnet i Birmingham. Der lå den i 100 år uten at noen visste hva det var. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LÅ GJEMT I 100 ÅR: Konservator Marie Sviergula holder framme de to sidene fra eldgamle manuskriptet fra Koranen som ble funnet i Birmingham. Der lå den i 100 år uten at noen visste hva det var. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juli ble det sensasjonelle funnet gjort. I en bok i universitetsbiblioteket i Birmingham, ble deler av det hellige manuskriptet funnet.

Så ble det slått fast, gjennom karbondatering, at sidene trolig var 1370 år gamle og ordene nedfelt på enten geite- eller saueskinn. Det gjorde manuskriptet blant de eldste delene av en Koran som noen sinne er funnet.

Og de to sidene av det eldgamle manuskriptet hadde vært i universitetsbiblioteket i nesten et århundre uten å bli oppdaget. Mysteriet som omsvøpte manuskriptet, skapte store overskrifter verden over.

Ferden til Birmingham Men hvordan endte den eldgamle Koranen opp i Birmingham, og hva er manuskriptets historie?

Det er spørsmålet forskerne har stilt seg siden de annonserte funnet 22. juli i år. Nå tror de også at de kan være på sporet av et svar, melder BBC.

Det er nemlig sannsynlig at manuskriptet som ble funnet i Birmingham kan være deler av den aller første komplette versjonen av Koranen, som ifølge den britiske kringkasteren ble bestilt av Abu Bakr, en av profetens Mohammeds følgesvenner.

Fra Egypt til Frankrike Trolig har manuskriptet også en gang stått i Egypts eldste moské, Amr ibn al-As-moskeen. Den teorien har man kommet til fordi det finnes andre sider av samme manuskript i Frankrikes nasjonalbibliotek, og man vet med sikkerhet at disse stammer fra den nevnte moskeen.

Manuskriptet som ligger i Frankrike, ble tatt til Europa da Egypt lå under Napoleons kontroll tidlig på 1800-tallet. Deler av manuskriptet ble så ført tilbake til Egypts nasjonalbibliotek senere det århundre.

På ferden tilbake til Egypt har trolig noen sider fra manuskriptet blitt solgt på det private antikvitetsmarkedet.

I 1920 skal så en irakisk samler som var bosatt i Storbritannia, ha kjøpt sidene og bragt dem til Birmingham.

Tiden framover vil vise om teoriene forskerne har kommet til, er riktige.

 1300 ÅR GAMMEL:  De to sidene fra Koranen er anslått å være 1300 år gammel og er nedfelt på enten saue- eller geiteskinn. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
1300 ÅR GAMMEL: De to sidene fra Koranen er anslått å være 1300 år gammel og er nedfelt på enten saue- eller geiteskinn. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media