Verdens eldste kvinne død i Kina?

En kvinne som kinesiske myndigheter mener var 127 år, er død.

 NY REKORD?   Japanske Jirouemon Kimura ble meldt død på onsdag, 116 år gammel. Han har siden desember i fjor hatt status som verdens eldste mann. Foto: REUTERS
NY REKORD? Japanske Jirouemon Kimura ble meldt død på onsdag, 116 år gammel. Han har siden desember i fjor hatt status som verdens eldste mann. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Offisielle kinesiske dokumenter sier at Luo Meizhen ble født i 1885. Ifølge nyhetsbyrået AFP gjør det henne til det eldste mennesket som har levd på jorden. Hennes sønn Huang Youhe opplyste tirsdag at Luo døde sist helg etter måneder med sykdom.

Hvis alderen stemmer, var hun eldre enn japanske Jirouemon Kimura, som ble meldt død onsdag, 116 år gammel, og som siden desember i fjor har hatt status som verdens eldste mann.

Han ble født i 1897 og jobbet i rundt 40 år på et postkontor. Deretter ble han bonde, noe han fortsatte med inntil han pensjonerte seg som 90-åring. Ifølge lokale myndigheter døde han av naturlige årsaker.

Usikker alder Hvorvidt Kimura er slått grundig av den kinesiske kvinnen Luo Meizhens er usikkert. Internasjonalt er hennes høye alder ikke blitt anerkjent fordi Kina ikke hadde et pålitelig system med fødselssertifikater før flere tiår etter at hun skal ha blitt født.

Skeptikere har også pekt på at hennes sønner virket yngre enn det som ble hevdet. En av dem skal hun ha født da hun var 61.

Luos fødselsdato i 1885 var ført opp på dokumenter i senere tid. Men datoen ble i 2010 bekreftet av et statlig forskningsinstitutt.

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua rapporterte om hennes 127-årsdag i oktober 2012.

Temperament Luo beskrives som en kvinne med et kraftig temperament. Hun var bonde hele livet og mor til fem sønner. Hun bodde i landsbyen Longhong i den fattige, sørlige Gungxi-provinsen. Longhong tilhører Bama fylke, der myndighetene sier det bor over 80 personer over 100 år.

Japanske Kimura hadde på sin side sju barn, 14 barnebarn, 25 tippoldebarn og 14 tipptippoldebarn. Han kom fra byen Kyotango, hvor usedvanlig mange av innbyggerne blir uvanlig gamle. Et forskningsprosjekt er satt i gang for å undersøke matvanene i Kyotango, i håp om å finne hemmeligheten bak innbyggernes høye alder.

Nonnerekord Onsdag kom det også melding om enda en rekord, satt av en 105 år gammel spansk nonne. Søster Teresita fra Baskerland rakk ikke å bli verdens eldste før hun døde tirsdag kveld. Rekorden besto i stedet av at hun hadde tilbrakt hele 86 år i kloster.

Ifølge Guinness rekordbok er det eldste mennesket som har levd, den franske kvinnen Jeanne Calment, som var 122 år og 164 dager da hun døde i 1997.

(NTB)