Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens eldste menneske: - Jeg spiser bacon hver eneste dag!

Men 116-åringen verken drikker eller røyker.

TYGGIS OG BACON: Det var en storstilt feiring da Susannah Mushatt Jones rundet 116 år i sommer, og ble verdens eldste nålevende person. Hun tilskriver blant annet alderdommen med et daglig inntak av noen striper bacon. Foto: Paul Martinka / Polaris / NTB scanpix
TYGGIS OG BACON: Det var en storstilt feiring da Susannah Mushatt Jones rundet 116 år i sommer, og ble verdens eldste nålevende person. Hun tilskriver blant annet alderdommen med et daglig inntak av noen striper bacon. Foto: Paul Martinka / Polaris / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom de, for mange, nedslående nyhetene om at bearbeidet kjøtt øker kreftrisikoen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er kjøtt som for eksempel bacon, pølser og skinke plassert i samme kategori som røyking når det gjelder årsak til kreft.

Vi kunne også lese at risikoen øker ved inntak, og ekspertene har kommet med sine velmenende råd til hvor mye kjøtt vi burde få i oss.

Én ganske spesiell kvinne har imidlertid ikke fulgt WHOs råd, og lever i beste velgående - i en alder av 116 år!

Bacon hver dag 6. juli i år ble nemlig Susannah Mushatt Jone utropt til verdens eldste menneske, da hun fylte 116 år.

Og som de fleste andre superhundreåringer har hun måttet røpe noen av hemmelighetene for et langt og sunt liv.

Denne måneden ble det nemlig avslørt at kvinnen fra Montgomery i Alabama, bosatt i Brooklyn i New York, spiser bacon hver eneste dag!

«Opp og stå 09.30. Frokost, 10:30; eggerøre med bacon. Diettekspertene kan bare glemme advarslene for hun spiser bacon hele dagen» skrev New York Post tidligere denne måneden.

Hun skal også spe på med maisgrøt til frokost innimellom, men bacon spiser hun hver eneste dag.

Ifølge USA Today har hun et skilt på kjøkkenet med følgende påskrift: «Bacon gjør alt bedre».

Da 116-årsdagen hennes ble feiret med stor stil i Brooklyn i sommer kunne New York Times melde at kvinnen fikk en bursdagskake pyntet med en rød kjole, kyllingklubber og bacon, og bemerket at bacon er kvinnens favorittmat.

Hun tilskriver også sin gode helse «solide mengder søvn», et motto hun har fulgt helt siden hun hørte til en søskenflokk på 11 i Montgomery, Alabama.

- Jeg drikker aldri og røyker heller ikke. Jeg omgir meg med kjærlighet og positiv energi. Det er hemmeligheten for et langt og lykkelig liv, sa hun for ti år siden ha sagt da hun mottok en utmerkelse av borgermesteren i New York, ifølge Guinness rekordbok.

Kreftframkallande Daglig inntak av mer enn 50 gram bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent, ifølge gårsdagens pressemelding fra WHO og International Agency on Research on Cancer (IARC)

Øker inntaket med 50 gram, øker kreftrisikoen tilsvarende med 18 prosent. Sammenhengen ble vist hovedsakelig for tykktarmskreft, men ble også vist ved kreft i bukspyttkjertel og prostata.

Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, er svært skeptisk til konklusjonen i rapporten fra WHO.

- Å plassere prosessert kjøtt i samme kategori som røyking svekker all autoritet til kostrådene. Her kan det se ut som de har vært litt for ivrige med å forenkle og finne en syndebukk.

- Ifølge all litteratur jeg har lest, har man ikke greid å finne en kausal sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og tarmkreft. Det er bare vist en korrelasjon, sier Svihus til Dagbladet.

Paula Berstad, forsker ved Kreftregisteret, var mer begeistret for rapporten.

- Vi mener at rapporten er grundig gjort og at man kan stole på resultatene. Disse resultatene er også vist tidligere i tilsvarende rapporter.

- Det er ikke overraskende og det er ikke nytt. Men det er viktig å påpeke at de 18 prosentene gjelder tarmkreft, og ikke kreft generelt, sier Berstad.

BACONKAKE: 116-årskaka var pyntet med baconstriper, kyllingklubber og en rød kjole. Foto: Paul Martinka / Polaris/NTB scanpix
BACONKAKE: 116-årskaka var pyntet med baconstriper, kyllingklubber og en rød kjole. Foto: Paul Martinka / Polaris/NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!