Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pandabjørn

«Verdens eldste panda» er død

Jia Jia ble 38 år gammel. 

VERDENS ELDSTE: Jia Jia fylte feiret 28. juli i fjor 37-årsdagen med en iskake verdig en kjempepanda i sitt hjem i en temaparken Ocean Park i Hongkong. Kjempepandaen ble samtidig verdens eldste av sitt slag i fangenskap. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix
VERDENS ELDSTE: Jia Jia fylte feiret 28. juli i fjor 37-årsdagen med en iskake verdig en kjempepanda i sitt hjem i en temaparken Ocean Park i Hongkong. Kjempepandaen ble samtidig verdens eldste av sitt slag i fangenskap. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter kort tids sykdom ble kjempepandaen Jia Jia avlivet i Hong Kong søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Med sine 38 år, rakk Jia Jia å bli den eldste kjempepandaen i fangenskap noensinne. Kjempepandaen rappet i fjor rekorden fra den mannlige pandaen Du Du, som døde 36 år gammel i 1999.

- I løpet av de siste dagene har hun sovet mye, og vist lite interesse for mat og væske. Tilstanden hennes ble værre i morges. Hun klarte ikke å bevege seg rundt uten smerter, og ble liggende hele dagen. Tilstanden ble så svekket, at veterinærene besluttet å avlive Jia Jia for å spare henne for smertene, heter det i en uttalelse fra pandaens eiere i Ocean Park.

Pandabjørnen lever naturlig bare i Kina, der den er totalfredet. Kjempepandaer som lever fritt har en forventet levetid på 14 til 20 år. I fangenskap er det imidlertid ikke uvanlig at dyret kan runde 30 år.

Guiness-rekord

BABY: Pandaen Mei Xiang i dyreparken i Washington fødte lørdag en unge etter å ha blitt kunstig befruktet i april. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jia Jia ble født i Sichuan i 1978 og ble gitt i gave til Hong Kong sammen med en annen panda i 1999, for å markere toårsdagen for at den tidligere kolonimakten Storbritannia overga byen.

- Jia Jia innehar to Guinness-rekorder - den eldste pandaen som lever i fangenskap og den eldste pandaen som har levd i fangenskap neonsinne, sa dommer Blythe Ryan Fitzwiliam i Guinness World Records under Jia Jias' bursdagsfest i fjor.

- Ikke lenger utrydningstruet

Ifølge the World Wide Fund for Nature finnes det bare 1 864 kjempepandaer igjen som lever fritt. Rundt 300 lever i fangenskap.

Tidligere i år kom det imidlertid gledelige nyheter for verdens bamseelskere. Verdens naturvernunion (IUCN) la i september fram en rapport som konkluderte med at flere tiår med intenst arbeid i Kina for å redde bestanden har båret frukter. I rapporten ble kjempepandaens status nedjustert fra sterkt utrydningstruet til sårbar. Dette er den laveste kategorien som IUCN benytter på utrydningstruede dyrearter.

- Konklusjonen fra en rekke landsomfattende nasjonale kartlegginger i Kina viser at nedgangen i bestanden har stanset og at den nå har begynt å øke, meldte IUCN.

Kinesiske myndigheter

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!