Verdens eldste protese

Tyske arkeologer og medisinhistorikere har funnet det de tror er verdens eldste protese. De har nemlig oppdaget en egyptisk mumie som er utstyrt med en leddelt, kunstig stortå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tå-protesen var laget av tre, og ble trolig satt på plass etter at kvinnen måtte amputere sin naturlige stortå. Dette viser ifølge de tyske forskerne at de gamle egyptere var fortrolige med så vel amputasjons- som proteseprinsippet.

De mumifiserte levningene av kvinnen ble funnet i et gravmæle i Theben, som var hovedstad i oldtidens Egypt. Dette gravmælet ble bygget av en høy tjenestemann ved Faraos hoff under det 18. dynasti, det vil si mellom 1550 og 1300 før Kristus.

Den kunstige tåa besto av tre deler, som var lenket sammen og malt mørkebrune. Den ble festet til foten ved hjelp av en tekstillisse, som ble snørt stramt rundt hælen, forteller Andreas Nerlich fra Ludwig-Maximilians-universitetet i München.

Nerlich mener funnet gir verdifull ny informasjon om medisinske kunnskaper og praksis i oldtidens Egypt. Tidligere har man ikke med sikkerhet visst om de gamle egyptere kjente til og praktiserte protese-prinsippet.

(NTB)