NARKOSTAT: Varer losses av en rask motorbåt i Bissau. Med en lang, ubevoktet kystlinje, mange ubrukte flystriper, og et kollapset justisvesen, har det lille vestafrikanske landet Guinea-Bissau blitt verdens fremste narkostat. På to måneder smugles det kokain igjennom landet verdt mer enn hele landets årlige brutto nasjonalprodukt. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell
NARKOSTAT: Varer losses av en rask motorbåt i Bissau. Med en lang, ubevoktet kystlinje, mange ubrukte flystriper, og et kollapset justisvesen, har det lille vestafrikanske landet Guinea-Bissau blitt verdens fremste narkostat. På to måneder smugles det kokain igjennom landet verdt mer enn hele landets årlige brutto nasjonalprodukt. Bildet er fra 2007. Foto: AP Photo/Rebecca BlackwellVis mer

- Verdens eneste narkostat

Landet har ikke fengsel, ingen fly, og fire defekte politibiler. Etter et militærkupp for ett år siden, har narkokartellene hele landet i lomma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt vest i Afrika, mellom Senegal i Nord og Guinea i sør, ligger Guinea-Bissau.

Den tidligere portugisiske kolonien ble selvstendig så seint som i 1974. Siden da har aldri en president fullført noen presidentperiode uten å ha blitt avløst av et militærkupp.

FNs organisasjon for narkotika og kriminalitet, UNODC, mener Guinea-Bissau nå er verdens eneste virkelige narkostat.

- I Afghanistan og Colombia er enkeltprovinser under narkobaronenes kontroll. Her er det hele staten, sier en høytstående embetsmann hos UNODC i Wien til Spiegel online.

Det lille landets rolle i verdens kokaintrafikk har blitt så viktig at spørsmålet var oppe i FNs sikkerhetsråd i juli.

«Medlemmene i sikkerhetsrådet fordømmer militærets pågående innblanding i landets politikk, og er bekymret over meldingene om økt narkotikasmugling etter statskuppet 12. april» uttalte sikkerhetsrådet etter et møte i New York.

Veien til Europa Mens USAs forbruk av kokain har stangnert, øker forbruket i Europa stadig. Og gateprisen i de store europeiske landene er dobbelt så høy som i USA, noen steder enda høyere:

DRÅPE I HAVET: Kokain beslaglagt av politiet i Guinea-Bissau, vises fram til journalister i mars 2012. En måned senere - i april i fjor, opplevde landet nk et militærkupp. Etter det har kokaintrafikken økt ytterligere, ifølge FN. Foto: REUTERS/Joe Penney
DRÅPE I HAVET: Kokain beslaglagt av politiet i Guinea-Bissau, vises fram til journalister i mars 2012. En måned senere - i april i fjor, opplevde landet nk et militærkupp. Etter det har kokaintrafikken økt ytterligere, ifølge FN. Foto: REUTERS/Joe Penney Vis mer

I USA selges en kilo med ren kokain for 130.000 kroner (22000 dollar). Den samme kiloen får man nesten 700.000 kroner (120.000 dollar) for i Moskva eller Oslo.

Dermed går stadig mer av det hvite gullet over atlanteren, framfor igjennom Mellom-Amerika, på vei til brukernes neser.

Ifølge en fersk rapport fra UNODC har mengden kokain som går til Europa via Vest-Afrika sunket siden toppåret 2007. Men i Guinea-Bissau meldes det om økt smugling etter militærkuppet for ett år siden.

Det er beregnet at minimum 13 prosent av kokainen som kommer inn i Europa - verdt 25 milliarder kroner - kommer via Guinea-Bissau.

Likevel har det ikke vært ett eneste narkobeslag av betydning i landet siden 2007.

I en reportasje publisert tidligere denne måneden, følger Spiegel politimannen João Biague på jobb i Guinea-Bissau. Han har ingen kart over landet, fokene hans får ikke lønn, og han må selv skaffe bensin til en av de fire politibilene politistyrken disponerer om han skal rykke ut.

IKKE FENGSEL: Denne portugisiske villaen fra kolonitiden fungerer som Bissaus eneste fengsel. Fanger får forlate fengselet fire timer hver dag. Mange kommer tilbake, fordi de i det minste får ett gratis måltid der inne.  Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell
IKKE FENGSEL: Denne portugisiske villaen fra kolonitiden fungerer som Bissaus eneste fengsel. Fanger får forlate fengselet fire timer hver dag. Mange kommer tilbake, fordi de i det minste får ett gratis måltid der inne. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell Vis mer

Biague sier det bare er én måte han kan miste jobben på:

- Suksess. Så snart jeg får tatt en stor narkotikaforsendelse, vil jeg få sparken, sier han.

Paradis Med sin lange kystlinje, preget av mangrovetrær, deltaer og mange store ubebodde øyer, har landet blitt den foretrukne mellomstasjonen for kokain som sendes i retning det europeiske markedet.

Kombinert med et underbetalt sivilt justisapparat med mangelfulle ressurser, og mektige, korrupte generaler, har Guinea-Bissau blitt et paradis for narkobaroner.

Colombianere også slått seg ned i hovedstaden Bissau der de kontrollerer operasjonene sine, alt under militærregimets beskyttelse.

Likevel: Guinea-Bissaus rolle som Afrikas - og sannsynligvis verdens - mest gjennomnarkofiserte stat, startet med en tilfeldighet.

I garnet I 2005 fikk en gruppe med fiskere utenfor kysten av Guinea-Bissau uvenlig fangst i garnene sine: En betydelig mengde kokain, innpakket i plast.

De colombianske smuglerne reiste til landet for å kjøpe tilbake den forliste kokainen, angivelig for én million dollar.

STYRER LANDET: Etter et kupp i april 2012, er det general Antonio Indjai (i midten), som i realiteten holder i tømmene i det fattige landet. Manuel Serifo Nhamadjo er formelt sittende president etter kuppet, men EU har nektet å anerkjenne ham. De mener han er under generalenes kontroll. Foto: REUTERS/Joe Penney
STYRER LANDET: Etter et kupp i april 2012, er det general Antonio Indjai (i midten), som i realiteten holder i tømmene i det fattige landet. Manuel Serifo Nhamadjo er formelt sittende president etter kuppet, men EU har nektet å anerkjenne ham. De mener han er under generalenes kontroll. Foto: REUTERS/Joe Penney Vis mer

De fant ut at de fattige fiskerne var mer enn glade for å selge dem kokainen tilbake, og de møtte for øvrig få hindringer på veien. Slik begynte kokainhandelen i Guinea-Bissau.

Flystriper i jungelen Narkofiseringen av maktapparatet i Guinea-Bissau er nå så gjennomgående at søramerikanske narkobaroner uten blygsel sender fly fullastet med kokain som de lander på en av landets mange avsidesliggende flystriper.

Under frigjøringskrigen fra 1963 til 1974 ble det bygget en rekke flystriper i jungelen og på ubebodde øyer. Guinea-Bissau eier ingen fly, men flystripene er perfekte landingsplasser for narkosmuglerne.

De militære myndighetene som styrer landet, trenger ikke en gang late som at de ikke ser hva som skjer: Guinea Bissau har ikke noe eget flyvåpen. Ingen fly, ikke noe radarsystem.

Den portugisiske koloniseringen hjelper smuglerne på mer enn én måte:

I og med at Guinea-Bissau er tidligere Portugisisk koloni, trenger ikke innbyggerne der å søke om visum for å komme inn i Europa.

Kokainkupp Etter det siste militærkuppet i april, er det general Antonio Indjai som kontrollerer landet og de 1,7 millioner innbyggerene.

Time Magazine gjorde et intervju med general Antonio Indjai i oktober der han blant annet svarte på beskyldningene fra FN om at narkosmuglingen i landet hadde økt etter kuppet.

DREPTE PRESIDENT: Joao Bernardo Vieira styrte Guinea-Bissau i til sammen 24 år, fordelt på to presidentperioder, mellom 1980 og 2009. I mars 2009 var det endelig slutt for landets dominerende politiker, da soldater stormet huset hans (bildet) og drepte ham. Få dager tidligere hadde en ledende general, og Vieiras argeste rival, Batista Tagme Na Wai, mistet livet i et bombeatentat. Foto. REUTERS/Luc Gnago
DREPTE PRESIDENT: Joao Bernardo Vieira styrte Guinea-Bissau i til sammen 24 år, fordelt på to presidentperioder, mellom 1980 og 2009. I mars 2009 var det endelig slutt for landets dominerende politiker, da soldater stormet huset hans (bildet) og drepte ham. Få dager tidligere hadde en ledende general, og Vieiras argeste rival, Batista Tagme Na Wai, mistet livet i et bombeatentat. Foto. REUTERS/Luc Gnago Vis mer

- Vi ønsker at FN sender en spesialutsending for å etterforske og bevise dette, for å vise hvor og når narkotikaen har passert her siden april, og hvorvidt det virkelig har økt eller ikke. FN-representanten i Guinea-Bissau er en skurk. Han er svoger til Carlos Gomes jr. (den siste avsatte presidenten), sier Indjai.
 
- Noen sier at lederen for de væånede styrkene i Guinea-Bissau tar del i narkosmugling. Hva sier du til det?

- Vis meg bevisene. La meg si deg: alle som kommer med denne informasjonen er skurker. Fordi jeg ikke bøyde meg for Carlos Gomes jr, vil de jage meg ut av landet. Jeg vil ha beviser, la dem komme med bevisene sier Indjai til Time.

- Kommer aldri for retten Bevisene på utstrakt narkosmugling under de militæres beskyttelse er imidlertid mange, og strekker seg lenger tilbake enn det siste kuppet.

I 2006 arresterte politiet to colombianere. I huset hvor de ble tatt, var det 700 kilo kokain.

Etter at mennene ble innbragt, ble snart politistasjonen omringet av militære. De beleiret stasjonen, til politiet slapp ut både mennene og kokainen. De tok med seg colombianerne og varene, og kjørte avsted.

- Pakkene var til de militære, sier Gabriel Madjanhe Djedjo, dommeren som håndterte saken, til Time Magazine.

Han sier at han siden fikk ordre om å slippe fri de to colombianerne.

KONTRAKUPP: Dette bildet, tatt 27. oktober i fjor, viser Pansau Ntchama, som ble beskyldt for kuppforsøk mot militærjuntaen som selv tok makten i april. Flere analytikere mener at den voldelige maktkampen i Guinea-Bissau dreier seg om å komme i posisjon i forhold til den lukrative kokaintrafikken. Foto: AP
KONTRAKUPP: Dette bildet, tatt 27. oktober i fjor, viser Pansau Ntchama, som ble beskyldt for kuppforsøk mot militærjuntaen som selv tok makten i april. Flere analytikere mener at den voldelige maktkampen i Guinea-Bissau dreier seg om å komme i posisjon i forhold til den lukrative kokaintrafikken. Foto: AP Vis mer

Dommer André Lima sa til Time i 2007 at militæret setter en effektiv stopper for alle forsøk på å stanse narkotrafikken.

- De militære har immunitet, og vi har ingen beskyttelse. Vi fortsetter å dømme folk som har stjålet en kylling eller en ku. Men narkotikasaker kommer aldri for retten.

TRANGE KÅR: Tre bønder på vei hjem fra markene i Guiledge i Guinea-Bissau i november. Det lille vestafrikanske landet er blant verdens fattigste, men har de siste ti årene utviklet seg til å bli den viktigste vestafrikanske smuglerstaten for kokain på vei fra Sør-Amerika til Europa. Foto: REUTERS/Joe Penney
TRANGE KÅR: Tre bønder på vei hjem fra markene i Guiledge i Guinea-Bissau i november. Det lille vestafrikanske landet er blant verdens fattigste, men har de siste ti årene utviklet seg til å bli den viktigste vestafrikanske smuglerstaten for kokain på vei fra Sør-Amerika til Europa. Foto: REUTERS/Joe Penney Vis mer