- Verdens farligste demning

En halv million mennesker kan dø hvis denne irakiske demningen brister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mosuldammen, den største dammen i Irak, er i stor fare for å kollapse, melder den amerikanske storavisa Washington Post.

Det kan få alvorlige konsekvenser.

En kollaps vil oversvømme store deler av Iraks to største byer, Bagdad og Mosul, ifølge nye opplysninger fra U.S. Army Corps of Engineers.

Ifølge Washington Post vil Mosul og Bagdad vil ligge henholdsvis 19 meter og 4,5 meter under vann og 500 000 sivile irakere kan bli drept hvis demningen brister.

– I forhold til potensial for indre erosjon i fundamentene, er Mosuldammen den farligste i verden, konkluderer Army Corps i en rapport som er lagt fram i dag, ifølge avisa.

– Hvis det oppstår et lite problem, kan den kollapse, heter det i rapporten.

Gips i fundamentet

Demningen ligger omtrent 72 kilometer nord for Mosul. Ifølge Washington Post er den bygget oppå gips som vil oppløses hvis det kommer i kontakt med vann.

DEMNINGENS UTLØP: Amerikanske myndigheter frykter at Mosuldammen skal kollapse. Foto: U.S. Army Corps Of Engineers
DEMNINGENS UTLØP: Amerikanske myndigheter frykter at Mosuldammen skal kollapse. Foto: U.S. Army Corps Of Engineers Vis mer

Etter at den ble bygget i 1980 har det blitt pumpet store mengder flytende sement og andre stoffer inn i demningen for å forsterke den.

Amerikanerne har satt i gang et prosjekt for å reparere demningen, men prosjektet har hatt motgang, blant annet på grunn av konflikt mellom amerikanske og irakiske myndigheter om hvordan det skal gjøres og hvem som skal finansiere det.

Kan skape flodbølge

Amerikanerne har ønsket å bygge en ny dam legger ned i Tigris-vassdraget i tilfelle kollaps, men irakerne har avslått forslaget, blant annet fordi de mener det er for kostbart.

– I et verst tenkelig utfall kan en kollaps føre til en 20 meter høy flodbølge som vil ramme Mosul, noe som vil føre til store tap av menneskeliv og store materielle skader, skrev USAs ambassadør til Irak Ryan C. Crocker og general David H. Petraeus i et brev til Iraks statsminister Nouri al-Maliki tidligere i år, ifølge Washington Post.

Amerikanerne ble bekymret for de potensielle farene ved demningen etter invasjonen i 2003. Irakiske myndigheter mener den er trygg.

- Verdens farligste demning
DEMNINGEN: Ifølge Washington Post vil Mosul og Bagdad ligge henholdsvis 19 meter og 4,5 meter under vann og 500 000 sivile irakere kan bli drept hvis demningen brister.