- Verdens farligste demning

En halv million mennesker kan dø hvis denne irakiske demningen brister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mosuldammen, den største dammen i Irak, er i stor fare for å kollapse, melder den amerikanske storavisa Washington Post.

Det kan få alvorlige konsekvenser.

En kollaps vil oversvømme store deler av Iraks to største byer, Bagdad og Mosul, ifølge nye opplysninger fra U.S. Army Corps of Engineers.

Ifølge Washington Post vil Mosul og Bagdad vil ligge henholdsvis 19 meter og 4,5 meter under vann og 500 000 sivile irakere kan bli drept hvis demningen brister.

– I forhold til potensial for indre erosjon i fundamentene, er Mosuldammen den farligste i verden, konkluderer Army Corps i en rapport som er lagt fram i dag, ifølge avisa.

– Hvis det oppstår et lite problem, kan den kollapse, heter det i rapporten.

Gips i fundamentet

Demningen ligger omtrent 72 kilometer nord for Mosul. Ifølge Washington Post er den bygget oppå gips som vil oppløses hvis det kommer i kontakt med vann.

Etter at den ble bygget i 1980 har det blitt pumpet store mengder flytende sement og andre stoffer inn i demningen for å forsterke den.

Amerikanerne har satt i gang et prosjekt for å reparere demningen, men prosjektet har hatt motgang, blant annet på grunn av konflikt mellom amerikanske og irakiske myndigheter om hvordan det skal gjøres og hvem som skal finansiere det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer