Verdens farligste jobb

I går havnet 17 nye politimenn på dødsstatistikken i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske politifolk og sikkerhetsstyrker har for tida verdens farligste jobb.

Bare i løpet av ei uke er tre politistasjoner angrepet av irakiske selvmordsbombere og væpnede attentatmenn. Flere titalls politifolk og irakere som skulle søke om jobb i sikkerhetsstyrkene er blitt drept.

Mer enn 600 medlemmer av de irakiske politi- og sikkerhetsstyrkene har mistet livet siden den amerikanske invasjonen i april i fjor. Og angrepene blir stadig flere og mer brutale. Mens amerikanske soldater blir stadig bedre beskyttet, har irakiske politifolk på langt nær den samme sikkerheten. Det utnytter de irakiske motstandsgruppene som har erklært USAs samarbeidspartnere krig.

Gårsdagens angrep mot politistasjonen i Falluja er et av de dristigste siden Saddam Husseins fall.

25 maskerte menn kom til politistasjonen i flere biler i går morges. Bevæpnet med automatvåpen stormet de inn mens de skrek «Allah er stor!».

De gikk fra rom til rom og kastet håndgranater, skriver nyhetsbyrået AP. Da de kom til fangeavdelingen, skjøt de opp celledørene og slapp fangene fri. 22 fanger klarte å rømme.

Samtidig beskjøt en annen gruppe bygningene til det nye irakiske sivilforsvaret (ICDC) like i nærheten, med maskingeværer og raketter.

37 skadde

23 personer ble drept under angrepene i går, 17 av dem politifolk. Fire av attentatmennene var også blant de drepte. 31 av 37 skadde var politifolk.

- To av angriperne hadde libanesiske pass, sa den irakiske politiobersten Jalal Sabri. Han opplyste også at to av de andre attentatmennene ble tatt til fange.

Ingen amerikanske soldater var til stede da angrepene fant sted. De irakiske politifolkene hadde bare lettere våpen.

- Jeg hadde bare en pistol. Jeg falt om på golvet, og blodet sprutet fra det venstre beinet mitt, fortalte politiløytnant Kamel Allawi.

- Hvis dette fortsetter, er det mulig jeg slutter i politiet, sa politimannen Ahmad Saad som slapp uskadd fra gårsdagens angrep.

Hemmelig rapport

Den britiske avisa The Financial Times, som har fått tilgang til en hemmelig amerikansk rapport, kunne i går fortelle at antallet angrep med granater og eksplosiver hadde økt fra 316 i desember til 642 i januar.

31 SKADDE POLITIMENN: Politimannen på bildet ble skadd, men slapp unna med livet i behold under gårsdagens angrep mot politistasjonen i Falluja.