Nord-Korea:

- Verdens farligste kvinne

Hun viser seg sjeldent i offentligheten, men nylig dukket Kim Yo-jong opp under diktatorbrorens besøk i Russland.

I RUSSLAND: Det russiske nyhetsbyrået Sputnik har publisert flere bilder som viser Kim Yo-jong i Russland i forbindelse med det nordkoreanske statsbesøket tidligere i september. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
I RUSSLAND: Det russiske nyhetsbyrået Sputnik har publisert flere bilder som viser Kim Yo-jong i Russland i forbindelse med det nordkoreanske statsbesøket tidligere i september. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

For halvannen uke siden møttes Vladimir Putin og Kim Jong-un i Russland, under et statsbesøk som ble fulgt med bekymring fra vestlig hold.

Formålet med møtet, som fant sted på rakett- og romfartsbasen Vostotsjnyj, skal ifølge amerikansk etterretning ha vært Putins behov for våpen og ammunisjon til krigen i Ukraina, skriver blant andre The New York Times.

I bytte skal russerne ha tilbudt Nord-Korea tilgang til avansert teknologi for satellitter og ubåter.

- Må tas på største alvor

Det var imidlertid ikke bare Kim Jong-un som deltok på turen, som ble gjennomført med et spesialbygget tog fra den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang.

Også søsteren hans Kim Yo-jong (35) skal ha deltatt, viser bilder fra det statlige russiske nyhetsbyrået Sputnik.

STØTTER BROREN: Ifølge en sørkoreansk forfatter har Kim Yo-jong og broren Kim Jong-un, her angivelig avbildet i Russland, et nært forhold. Foto: KCNA / AP / NTB
STØTTER BROREN: Ifølge en sørkoreansk forfatter har Kim Yo-jong og broren Kim Jong-un, her angivelig avbildet i Russland, et nært forhold. Foto: KCNA / AP / NTB Vis mer

Hun er langt mindre profilert enn sin bror, men skal likevel ha en sentral plass på toppen av det nordkoreanske maktapparatet.

Faktisk så sentral at den sørkoreanske forfatteren og Nord-Korea-eksperten Sung-yoon Lee beskriver henne som «verdens farligste kvinne». Det er også undertittelen på boka hans «Søsteren», som handler om nettopp Kim Yo-jong.

- Hun gir et mykere ansikt til landets ellers brutale, sjåvinistiske og mannsdominerte fasade, men hun må tas på største alvor, sier Sung-yoon i intervjuer med blant andre CNN og Fox News i forbindelse med Kim-søsknenes Russland-besøk.

Sjarmøretappe under OL

Han beskriver videre at søsknene har et nært forhold.

«Teoretisk sett kan hun bestemme hvem som skal overvåkes, degraderes, forfremmes, straffes, belønnes, forvises eller til og med bindes opp og henrettes», skriver han i «Søsteren», gjengitt i den danske avisa BT.

Da det ble avholdt OL i Sør-Korea vinteren 2018, var det Kim Yo-jong som deltok som Nord-Koreas representant. Hun deltok på åpningsseremonien i Pyeongchang og møtte den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in, idet som framsto som et høydepunkt for diplomatiske forbindelser mellom de to landene.

OL-BESØK: Kim Yo-jong i samtale med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in under OL i Sør-Korea i 2018. Foto: AP / NTB
OL-BESØK: Kim Yo-jong i samtale med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in under OL i Sør-Korea i 2018. Foto: AP / NTB Vis mer

Kan være arvtakeren

Siden har imidlertid forholdet mellom Nord- og Sør-Korea kjølnet, og da har også Kim Yo-jong stått i bresjen for den aggressive retorikken mot nabolandet.

Ifølge Sung-yoon Lee kan hun fort være aktuell som Nord-Koreas neste leder etter broren, selv om den tradisjonelle arverekken har vært fra far til sønn.

- Vanligvis skal makten gå over til ett av Kim Jong-uns barn. Men Kim Yo-jong, den dristige og selvsikre søsteren, er noe vi ikke har sett før. Vil hun noen gang ta den øverste tronen? Det har vi ikke noe klart svar på ennå, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer