Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verdens fattige kan ikke betale for krigen i Syria

Budsjettet slaktes etter at regjeringen kutter i langsiktig bistand.

SLAKTER BISTANDSPOLITIKK: SVs Snorre Valen og en rekke andre politikere og organisasjoner reagerer kraftig på regjeringens kutt i langsiktig bistand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLAKTER BISTANDSPOLITIKK: SVs Snorre Valen og en rekke andre politikere og organisasjoner reagerer kraftig på regjeringens kutt i langsiktig bistand. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Regjeringen betaler mottak av flyktninger ved å kutte i bistand til noen av de fattigste i verden, sier SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen til Dagbladet.

Han, og en rekke andre politikere og organisasjoner, reagerer særlig på fire kutt.

• Langiktig bistand: Ifølge foreløpige beregninger fra Redd Barna kuttes det 660 millioner kroner.

• Sivilsamfunn og demokratiutvikling: 330 000 millioner kroner.

• Informasjonsstøtte: Kutter 50 millioner til organisasjoner og kampanjer som driver informasjon om bistand og utviklingsspørsmål.

SIER NEI: KrFs Hans Olav Syversen sier at kutt i langsiktig bistand for å finansiere akutt bistand ikke er noe partiet kan akseptere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SIER NEI: KrFs Hans Olav Syversen sier at kutt i langsiktig bistand for å finansiere akutt bistand ikke er noe partiet kan akseptere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

• Kutt i overgangsbistand

- Dette er betydelig kutt i langsiktige bistand som gjør at vi beveger oss fra moderne bistandspolitikk hvor man gjør land i stand til å klare seg selv, til å klassisk og gammeldags hånd-til-munn-bistand, sier Valen.

- Barn må betale for Syria-flyktningene Også KrFU reagerer kraftig:

- Hvis dette budsjettet blir stående, er det barn og sårbare mennesker i fattige land som må betale prisen for at det er krig i Syria. Verdens fattige kan ikke betale for dette, sier KrFU-leder Emil André Erstad, som får støtte av finanspolitisk talsperson i KrF:

- Dette kan tyde på at regjering har flyttet penger fra langsiktig bistand, til det akutt humanitære. Vi mener at det ikke er slik at det er opplest og vedtatt at man bør se en slik dreining. Dette kommer til å bli et tema i budsjettforhandlingene.

- Kan dere akseptere dette?

- Nei. Men nå må vi gå gjennom og se om det er noen av sakene som er godt fundert.

- Overraskende lave anslag Redd Barna mener regjeringen her bommer grovt på det som trengs:

- Her hjemme gjelder dette særlig situasjonen med barna som kommer alene. Vi har vært bekymret for situasjonen til disse barna lenge, for situasjonen har vært forferdelig dårlig fram til nå. På Refstad asylmottak er det så ille at vi frykter for liv og helse, sier Hegna.

Regjeringen har i budsjettet lagt opp til at det vil komme 500 mindreårige asylsøkere til landet til neste år. Hittil i år har det kommet 2600 mindreårige asylsøkere til Norge som er under 18 år.

- Vi skjønner at dette er en krevende situasjon, med så stor vekst i antall asylsøkere, men de anslagene regjeringen har gjort, er overraskende lave.

- Svært uheldig Redd Barna mener det trengs 800 000 per mindreårig asylsøker for å gi ansvarlig omsorg. I statsbudsjettet får de 121 505 kroner per person.

Organisasjonen påpeker samtidig at det er viktig å tenke både kortsiktig og langsiktig, og de mener særlig det er på det siste området regjeringen svikter.

Ifølge foreløpige beregninger fra Redd Barna, kuttes den langsiktige bistanden med 660 millioner kroner for å dekke opp utgiftene til nødhjelp.

- Dette er en omprioritering som er kjempeuheldig. Regjeringen tar penger fra langsiktig bistand og bruker det til nødhjelp. Det er bare brannslukking. I realiteten viderefører de en praksis med et bistandsbudsjett på en prosent av BNP, samtidig som de omdisponerer midlene, blant annet til flyktningtiltak i Norge.

- Fattige tar regningen Her får de støtte fra Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.

- Dette er en innretning som gjør at de fattige i sør må ta regningen. Vi vet at dette budsjettet går utover nasjonale organisasjoner i sør, som mister 300 millioner kroner. Dise organisasjonene driver et ekstremt viktig forebyggende arbeid, så dette vil fyre oppunder nye kriger og konflikter andre steder, sier hun.

Hun påpeker blant annet at punktet om overgangsbistand er tatt helt vekk fra budsjettet.

- Vi mener regjeringen må ta innover seg at denne krisen er så alvorlig at det trengs nye midler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media