NY ART: Denne hybride skapningen fanger forskernes oppmeksomhet. Krysningen mellom vanlig svarttipphai og australsk svarttipphai tilpasser seg klimaendringene. Foto: Pascal Geraghty/AFP/Scanpix
NY ART: Denne hybride skapningen fanger forskernes oppmeksomhet. Krysningen mellom vanlig svarttipphai og australsk svarttipphai tilpasser seg klimaendringene. Foto: Pascal Geraghty/AFP/ScanpixVis mer

Verdens første hybridhai

En krysning mellom to haiarter er funnet utenfor Australias kyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haien som er funnet er en krysning mellom den vanlige svarttipphaien og den australske svarttipphaien.

- Å finne et hybrid villdyr er uvanlig. Å finne 57 hybrider langs 2000 kilometer kystlinje er enestående, skrev forskerne i tidsskriftet Conservation Genetics ifølge The Washington Post.

Kan erstatte haiene I følge Dailymail mener Colin Simpfendorfer ved James Cook Universitys fiskeforskningssenter at dersom hybridhaien viser seg å være sterkere enn de to rene rasene, kan denne etter hvert erstatte dem.

- Vi vet ikke om det er tilfelle her, men haien har vist seg som levedyktig og de formerer seg. Det finnes flere generasjoner av hybridene, sier Colin Simpfendorfer til Dailymail.

Tilpasses klimaendringer Den australske svarttipphaien er mindre enn den vanlige svarttipphaien og lever kun i tropiske farvann. Krysningen mellom de to har imidlertid blitt funnet lenger nedover kysten, i kjøligere vann.

Forskere mener tilpasningen mellom de to artene er et tegn på at dyrene tilpasser seg klimaforandringene. Samtidig advarer de at dette kan gjøre haiene sterkere.

Klimaendringer og menneskelig fiske er noen av de mulige årsakene som nå blir etterforsket av forskerne, i tillegg til videre genetisk  kartlegging. De vil undersøke om dette er et gammelt fenomen som nettopp er oppdaget, eller noe helt nytt, forteller Discovery.

Forventet Assisterende direktør for vitenskap ved Stony Brook University Institute for sjøbevaringsforskning, Demian Chapman, forteller til The Washington Post at den nære beslektningen til de to haiene er grunnen til at nettopp de dannet en hybridhai.

- Dette betyr ikke at vi kommer til å se hvite tigerhaier med det første. Dersom noen arter skulle komme til å pare seg, måtte det bli disse to, forteller Chapman.