Verdens første livmorstransplantasjon utført i Sverige

Fra mor til datter.

ILLUSTRASJONSBILDE. Foto: Colourbox
ILLUSTRASJONSBILDE. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Verdens første livmortransplantasjon fra mor til datter har blitt utført av forskere i Gøteborg, melder det svenske nyhetsbyrået TT til Expressen.

De to operasjonen ble foretqtt denne helgen. Den ene kvinnen hadde tidligere operert bort sin livmor på grunn av livmorskreft, og den andre kvinnen var født uten livmor. Begge kvinnene er i 30-årene.

Del av et større forskningsprosjekt De to skal etter forholdene ha det bra, men er slitne og trøtte, står det i en pressemelding fra Universitetet i Gøteborg. Mødrene som donerte organet, klarer seg også bra.

Ti kirurger deltok i helgens operasjoner, som er et resultat av et stort forskningsprosjekt som har pågått siden 1999, skriver universitetet på sine nettsider.

Operasjonene ansees som kontroversielle og den svenske Etikknemda har krevd at en sikkerhetskomite skal dokumentere alt forskergruppen foretar seg.

Keisersnitt Mats Brännström, professor i gynekologi, har tidligere opplyst overfor nyhetsbyrået at kvinnene må forløse ved keisersnitt om og når de eventuelt blir gravide.

Organene skal kunne «holde» til å føde to barn, og vil deretter bli tatt ut, slik at kvinnene skal slippe å gå på medisiner resten av livet.

To transplantasjoner med livmor er tidligere blitt utført i Saudi-Arabia og i Tyrkia, men dette var ikke mellom mor og datter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer