Verdens første romturist tilbake på jorda

Verdens første romturist, Dennis Tito, landet i dag tidlig i en ørken i Kasakhstan etter seks dager på den internasjonale romstasjonen (ISS). Nå har ytterligere 100 millionærer bestilt tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blek og glad Tito tilbake

Soyuz-raketten som fraktet Tito og hans to romkamerater, Talgat Musabajev og Jurij Baturin, koblet seg ifølge NTB løs fra romstasjonen natt til i dag.

Landingen var en såkalt hard landing, som er noe risikabel, der mannskapet benytter seg av raketter og en fallskjerm for å dempe nedslaget. Alt gikk etter planen og de tre kom trygt tilbake til jorden.

I kø for å følge Tito

180 millioner kroner for en tur til rommet skremmer ikke. Det amerikanske selskapet som skaffet Dennis Tito en plass i den russiske raketten har ordrebøkene fulle.

Over 100 millionærer har betalt 900 000 kroner for å reservere en tur til rommet fra selskapet Space Adventures, melder nyhetsbyrået AP.

Tito lander søndag morgen

Søndag morgen var romturen over for rikingen Dennis Tito. Da landet Soyuz-raketten TM-31 lande i en ørkenområde i Kasakhstan.

Alt har likevel ikke gått etter planen.

Opprinnelig skulle Tito besøke den russiske romstasjonen «Mir». Men siden den ble skrotet, fikk han booket om «biletten» til den internasjonale romstasjonen «Alpha» - til amerikanernes store irritasjon. Det bekymrer ikke Tito.

- Dette overgår alt jeg noen gang har drømt om, sa Tito dagen etter at han ankom romstasjonen, og la til at å leve i rommet var som å ha et helt annet liv.

I NASAs hovedkvarter rister de på hodet over Dennis Tito. NASA-sjef Daniel Goldin liker ikke å ha turister på romstasjonen.

- Herr Tito innser ikke hvor mange tusen mennesker i USA og Russland som forsøker å ivareta hans sikkerhet, sier Goldin. Han opplyser at det å ha en turist på romstasjonen stresser hele organisasjonen.

Men i Russland har de problemer med å finansiere sitt romprogram. De 180 millioner kronene Tito har betalt kommer derfor godt med. Det som kanskje irriterer amerikanerne er at Tito tilbød NASA 200 millioner dollar – 1,8 milliarder kroner – for å bli med et amerikansk romskip. Men NASA avslo blankt.

Kosmonautene roser Tito

Da Tito landet i dag tidlig har han vært i rommet i åtte dager. Klokka to natt til i dag forlot Soyuz-raketten romstasjonen, og startet turen tilbake til jorda.

De russiske kosmonautene roser Tito, og forteller at han slett ikke har vært i veien – tvert om.

- Han forsøker å hjelpe oss i vårt spartanske hushold så godt han kan, sier Talgat Musabajev til den russiske TV-stasjonen RTR.

Tito sa selv at det første han skulle gjøre når han fikk fast grunn under føttene igjen, var å kontakte myndighetene og overbevise dem om at de må åpne opp for at flere turister kan få seg en tur i rommet.

- I det minste de som har råd til det, presiserer Dennis Tito.

100 står allerede på venteliste.

<B>INGEN SUPERMANN:- Du trenger ikke å være noen supermann får å reise til rommet, sier Dennis Tito til russiske journalister. Nå vil han åpne for at flere kan reise til rommet. 100 står allerede i kø.
INTERVJUES: Romturisten Dennis Tito (i midten) blir intervjuet over radio. Ved siden av millionæren fra California står de to russiske kosmonautene Juri Baturin og Talkan Musabajev.