Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Verdens første

Dette er Forsvarets nye våpen i kampen mot smitte av coronaviruset.

SIKKER: Kuvøsen for voksne kan bidra til å redde liv både direkte og indirekte. Foto: Luftforsvarets 330 skvadron
SIKKER: Kuvøsen for voksne kan bidra til å redde liv både direkte og indirekte. Foto: Luftforsvarets 330 skvadron Vis mer

- Da det begynte å gå opp for oss hvor alvorlig dette kunne bli, så måtte vi sørge for å ha utstyr som kan frakte pasienter på en trygg måte. Pasienten er forseglet, men kan likevel få behandling og transporteres uten smittefare. Vi visste at dette har vært på markedet tidligere, men det ble nå veldig aktualisert, forteller skvadronsjef Svein Tore Pettersen ved 330-skvadronen.

I et Facebook-innlegg skriver skvadronen om da de nylig fløy verdens første redningshelikoptertur med en coronavirus-pasient i kuvøse bygd for voksne. Den norskproduserte kuvøsen sørger for trygg transport av pasient slik at smittespredning unngås.

Flere underveis

Pettersen sier at det de siste to ukene har vært jobbet på spreng for å få fatt i utstyret. To kuvøser er allerede satt inn ved henholdsvis Rygge og Bodø lufthavn.

Ytterligere tre vil bli innført i løpet av de kommende to ukene. Med det dekkes alle fem baser hos Forsvaret.

- Hvis vi mistenker eller vet at noen er syke, så risikerer vi med dette ikke noe som helst for de som jobber på helikopteret. I tillegg til å hindre smitte, er det viktigste at helikopteret er rent og trygt å bruke etterpå. På den måten kan vi holde beredskapen kontinuerlig, sier skvadronsjefen.

AHUS: En pasient innlagt på Ahus har dødd som følge av coronavirussmitte. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Redder liv

Foreløpig er fredagens tur den eneste hvor kuvøsen for voksne har blitt tatt i bruk. FHIs siste tall for smitte i Norge, viser mandag at 2371 personer nå har fått påvist coronaviruset i Norge. 240 av disse har fått påvist smitten det siste døgnet.

Totalt er 193 pasienter innlagt på norske sykehus med påvist covid-19. Ni personer har så langt mistet livet av viruset her til lands.

Pettersen forteller til Dagbladet at utstyret de har skaffet, potensielt kan bidra til å redde liv.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

- Definitivt, og både direkte og indirekte. Ikke bare kan vi bidra til rask og sikker transport av de som er smittet, men vi kan også minimere risikoen for videre smitte via de som jobber om bord på helikopteret. Samtidig sørger vi for at helikopteret ikke trenger desinfisering eller andre tiltak i etterkant, som vil kunne svekke beredskapen, forklarer skvadronsjefen.

Han understreker samtidig at utstyret også vil være en del av utrustningen også i etterkant av corona-epidemien. På den måten vil investeringen bidra på lang sikt.

- Fredagens oppdrag gikk helt etter planen. Kuvøsen er godkjent for bruk både hos Forsvaret og Sea King, så dette vil være nyttig i lang tid framover,

Hele Norges coronakart