Verdens fremste lommetyv forteller: Slik stjeler barn i Norge

Svenske Bob Arno reiser verden rundt for å redde barn som stjeler på gata. Nå forteller han om mafiaens indre liv, og avslører triksene mafiaen lærer bort til barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Foreldre selger barna sine til organiserte kriminelle. Mafiaen tvinger barna til å stjele på gata, og gasser seg i pengene barna hanker inn.

Miljøet ble oppdaget her i Oslo så seint som i oktober, og driver i stor stil Europa rundt. Nå har en svensk komiker satt seg som mål å ta innersvingen på hele gjengen.

- Jeg kom inn i dette etter at flere og flere ofre kontaktet meg etter lommetyvshowene mine, sier Bob Arno til Dagbladet.

- Jeg arresterer ingen, men jeg kontakter barnetyvene der de er. Barna forstår ikke at jeg jobber for politiet. Jeg viser dem triksene jeg kan, får dem til å snakke og bruker skjult utstyr til å ta opp samtalen. Så viser jeg materialet mitt til politiet.

Barn tatt i Oslo Dagbladet har i serien «Skyggebarna» avdekket hvordan enslige mindreårige asylsøkere, og unge menneskehandelofre, er blitt behandlet i Norge.

Blant barna som er tvunget til kriminalitet i Norge var Louisa og Christina, to jenter på 14 og 17 år som ble pågrepet i Storgata i Oslo. De var sammen med en eldre kvinne og en mann - som begge ble siktet for menneskehandel. Den ene jenta hadde tyvegods på seg, og politiet hadde videoopptak av at jentene utførte lommetyverier ved Oslo S.

Dagbladet har avdekket at de to jentene knyttes til et av Europas største kriminelle miljøer - som har stjålet for millioner av kroner i flere år. Den siktede kvinnen mistenkes å være datteren til bosniske Fehim Hamidovic, bestefaren som skal ha sendt hundrevis av barn på tyveriraid over hele Europa.

Slik jobber tyvene Bob Arno kjenner dette miljøet bedre enn de fleste. Hans spesialitet er å oppsøke barna som stjeler der de finnes - på gata, på kafé og på T-banen. Arno har studert lommetyvenes metoder i årevis. Ifølge Bob Arno står de som regel på T-banestasjoner og ved busser, og slår til akkurat idet folk går inn på bussen.

LOPPES: En eldre mann blir utsatt for lommetyver på gata i Istanbul. Foto: Bob Arno
LOPPES: En eldre mann blir utsatt for lommetyver på gata i Istanbul. Foto: Bob Arno Vis mer

• De går inn sammen med deg, en foran og en bak. I Sør-Europa går de også i flokker.

• Når dørene på bussen går opp går en eller to ut, mens en eller to holder seg i bakgrunnen og ser etter politi. De kommuniserer med håndsignaler.

• De fokuserer på voksne, 45 år +. De går oftere etter kvinners vesker enn menns lommer, men går også etter mannfolk som er litt fulle.

Bob Arno

- Født i Stockholm

- Begynte å holde komishow på ungdomsklubber i Stockholm, fikk raskt mye oppmerksomhet.

- Begynte å turnere i Paris og London, som 21-åring deburte han i Asia. Endret deretter showet fra å være et generelt trylleshow til å bli bare lommetyveri.

- Begynte å filme og etterape tyveriformene i byene han var i — hvorpå politiet ville samarbeide.

- Har samarbeidet med og hatt en rekke foredrag for politi i flere land.

• De vil se hvor du har lommeboka: tok du for eksempel ut lommeboka da du kjøpte billett? Har du den i venstre eller høyre lomme? Har du mobil? Hvor tykk er lommeboka, har du klaff på lomma, har du glidelås? Har du lang eller kort lomme, må en eventuell glidelås kanskje åpnes litt først?

• De går ofte etter litt overvektige, da er lommene mer tilgjengelige. Slankere folk har lommene og klærne tettere på kroppen.

• De er også aktive på utesteder og sportsarrangementer, der mange folk skal inn på stadion samtidig.

Naive Norge Svenskfødte Arno er ikke overrasket over at dette miljøet nå også har kommet til Skandinavia. Han mener strenge straffer er det eneste som fungerer.

I AKSJON: En lommetyv på vei opp i veska til et intetanende offer. Foto: Bob Arno
I AKSJON: En lommetyv på vei opp i veska til et intetanende offer. Foto: Bob Arno Vis mer

- Systemet i Norge er så naivt at de kan unytte det. I noen land tas de hardere, da slutter de, sier lommetyven.

- Det er flere nivåer i gjengene — de yngste, barna, har folk over seg. Når de blir eldre, 20-30 år, blir de uavhengige. Da går de kanskje 2-3 sammen og henger i kaffebarer og lignende. Da bruker de også mer avanserte metoder, eksempelvis å lese av PIN-koden til folk.

Selv har han et godt forhold til barna han møter på gata - og håper han kan hjelpe med å få barna ut av organisert kriminalitet.

- De fleste tyver i Europa har sett filmen jeg lagde og synes den er morsom. De kjenner meg nesten alltid igjen — jeg får en «high five», eller så prøver de å stjele fra meg og ser om jeg kan gjør en «move» tilbake. De tenker at jeg er familie, sier Arno.

Nekter skyld I den norske saken opplyser den voksne kvinnens forsvarer, advokat André Gauslaa Kirkholm, at hun nekter straffskyld. Hun sitter fortsatt i varetekt.

BARNETYVER: Bob Arno poserer med barnetyver på gata i Paris - barn som skal tilhøre samme miljø som skal ha vært på ferde i Oslo. Foto: Bob Arno
BARNETYVER: Bob Arno poserer med barnetyver på gata i Paris - barn som skal tilhøre samme miljø som skal ha vært på ferde i Oslo. Foto: Bob Arno Vis mer

Advokat Fisnik Baki, som representerer den varetektsfengslede mannen, sier klienten ikke erkjenner straffskyld.

- Han tar varetektsfengslingen veldig tungt. Av hensyn til den videre etterforskning, og klientens privatliv, ønsker jeg ikke å kommentere ytterligere, sier Baki.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer