Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens helseorganisasjon slår Ebola-alarm i Kongo

Frykter dødsviruset skal spre seg til store byer.

 HØY DØDELIGHET:  Verdens helseorganisasjon frykter at Ebola-viruset skal spre seg til store byer i Kongo. Bildet er fra utbruddet i Uganda i forrige måned. Foto: REUTERS
HØY DØDELIGHET: Verdens helseorganisasjon frykter at Ebola-viruset skal spre seg til store byer i Kongo. Bildet er fra utbruddet i Uganda i forrige måned. Foto: REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ebola-utbruddet i Kongo startet i begynnelsen av august. Til nå er det registrert 31 dødsfall, blant disse fem helsearbeidere.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter nå at viruset skal spre seg til større byer i landet, hvis myndighetene ikke får kontroll, melder Reuters.

Sykdommen, kalt ebola-hemoragisk feber, starter som en ukarakteristisk febersykdom, men ender i oppkast, diaré, multiorgansvikt og blødninger fra flere steder på kroppen.

Veldig alvorlig - Akkurat nå er ikke epidemien under kontroll. Situasjonen er veldig, veldig alvorlig, sier WHO-talsmann i Kinshasa Eugene Kabambi.

- Hvis ingenting gjøres nå vil sykdommen spre seg ytterligere. Store byer kan være truet, fortsetter han.

Talsmannen mener at nærmere 11 millioner kroner nå må legges på bordet for å sette i gang forebyggende tiltak. Utbruddet skal stamme fra bedervet kjøtt fra jakt i byene Isiro og Viadana.

Rundt 16 mennesker døde av sykdommen i nabolandet Uganda forrige måned.

Høy dødelighet WHO mener imidlertid at utbruddene ikke har sammenheng. Ifølge de siste tallene er det hele 65 mistenkte nye tilfeller av smittede personer i landet. 108 personer holdes under oppsyn.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon har Ebola en dødelighet på mellom 23 og 90 prosent. Kongos hovedstad, Kinshasa, har minst ni millioner innbyggere og en haltende helsesektor, ifølge Reuters.

Det er ingen vaksine eller kur mot Ebola, men eksperter mener at virusets ekstremt hissige infeksjon gjør det lettere å få kontroll på, siden ofrene som regel dør før viruset rekker å spre seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media