Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens hemmeligste leder

I ni uker har han manet sine religiøse soldater til å kjempe til siste mann. Nå er Mulla Omar rede til å gi opp Kandahar for å sikre seg selv amnesti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to ikke-muslimer skal ha sett ham, ifølge vandrehistoriene. Med mindre Talibans åndelige leder holder sitt løfte om å dø heller enn å overgi seg til hedningene, kan han snart komme til å møte mange flere. For de amerikanske soldatene var torsdag nær ved å ta Kandahar.

Mohammed Omar er den hemmeligste leder i verden. Det er knapt et fotografi å oppdrive av mannen. Hans rigide tro og ekstreme tolkninger av islam er kraften som styrer livet hans - og som styrte alle afghanernes liv under regimet han ledet.

Taliban inntok Kabul i september 1996 etter å ha knust rivaliserende afghanske krigsherrer i løpet av få år.

- Vi grep til våpen for å nå målene i den afghanske hellige krigen og redde folket fra flere lidelser i de såkalte mujahedins hender, sa Omar i et meget sjeldent intervju med en pakistansk journalist.

En historie går ut på at Taliban vokste fram etter at Omar i 1994, etter to års borgerkrig, samlet 30 islamstudenter - taliber - som med 16 geværer befridde to jenter som var tatt til fange og voldtatt av en lokal krigsherre. Omar fant rekrutter i de islamske skolene i flyktningleirene i Pakistan og i Afghanistan.

- Han begynte som en enkel pashtunprest uten noe verdenssyn eller visjon om Afghanistans framtid, sier Taliban-eksperten og journalisten Ahmed Rashid.

- Da han begynte, ønsket han ikke statsmakt, bare å bli kvitt Afghanistans krigsherrer. Synet på verden har han utviklet med hjelp og støtte fra Osama bin Laden, tilføyer Rashid.

Visjonene om makt må ha utviklet seg, for i 1996 grep Omar til en dramatisk iscenesettelse for å styrke sin posisjon. I Kandahar ligger det som skal være profeten Muhammeds kappe. Der hadde helligdommen ligget urørt i 60 år. Omar tok den på seg og gikk opp på taket av bygningen der han viste seg for begeistrede prester som hadde samlet seg på gaten. Møtet erklærte hellig krig mot president Burhanuddin Rabbanis regjering i Kabul.

Omar er født i 1959, nær Kandahar. Foreldrene var fattige bønder. Faren døde tidlig og Omar fikk ansvaret for å holde liv i familien. Han er en stor mann med langt, svart skjegg. Som landsbyprest åpnet han sin egen islamske skole.

Han sluttet seg først til kampen mot regjeringen i Kabul i 1989, men ble såret fire ganger og mistet et øye. En de få som har truffet ham, sier at han minnet om de tidlige kristne asketer: Han opptrådte barføtt, med en lang, slitt kappe som rakk nedenfor knærne, og den tomme øyehulen gapte.

De eneste ikke-muslimer som har truffet Omar er FNs spesialutsending til Afghanistan i oktober 1998 og Kinas ambassadør til Pakistan, som møtte ham rett før Sikkerhetsrådet vedtok sanksjoner mot Taliban-regimet fordi det nektet å utlevere Osama bin Laden.

(NTB)

Hele Norges coronakart