Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verdens kanskje mest uheldige kriminelle

Dansk politisjef innrømmer brøler. Tidenes biljakt var feil sak.

AKSJONERTE I FEIL SAK: Småbyen Espe på Fyn ble invadert av politi natt til lørdag spor av personene i den stjålne leiebilen fra Sverige. To ble pågrepet - og løslatt lørdag - men verken de eller bilen hadde noe å gjøre med grunnlaget for den gigantiske biljakta. Foto: Carsten Bundgaard Andersen, NTB Scanpix.
AKSJONERTE I FEIL SAK: Småbyen Espe på Fyn ble invadert av politi natt til lørdag spor av personene i den stjålne leiebilen fra Sverige. To ble pågrepet - og løslatt lørdag - men verken de eller bilen hadde noe å gjøre med grunnlaget for den gigantiske biljakta. Foto: Carsten Bundgaard Andersen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Verdens kanskje mest uheldige kriminelle.

Slik karakteriserte den danske sjefpolitiinspektøren Jørgen Bergen Skov mennene som ble jaget i tidenes største politijakt da han skulle forklare hva som skjedde i Danmark i går. Politi og militære styrker stengte brua mellom Danmark og Sverige i går og utvidet aksjonen til hele Danmark.

Dansk politi generelt får flengende kritikk for manglende informasjon om hvorfor danske veier, bruer og ferjehavner minnet om en krigssituasjon til langt på natt.

Og kritikken går enda mer spesifikt mot det danske sikkerhetspolitiet (PET), som tidlig lørdag kveld ikke har sagt et ord om hvilke dødstrusler som utløste feil aksjon.

image: - Verdens kanskje mest uheldige kriminelle

- Vi var på jakt etter en svenskregistrert, svart bil fordi vi hadde mistanke om at den kunne være en alvorlig trussel mot noen personer. Etter hvert fant vi ut at deres ferdsel på brua ikke hadde noe med den saken å gjøre, men med annen kriminell virksomhet, forklarer Skov til pressen.

Trusler

Dansk politi har i lengre tid etterforsket en sak om spesifikke trusler mot enkeltpersoner. Fredag fryktet de at den svarte Volvoen og personene i bilen var i ferd med å gjennomføre truslene, melder danske Berlingske.

Det førte til den store aksjonen, med stengt bru og veier mellom Danmark og Sverige. Også tog og ferjer ble innstilt.

Personene som skal ha trusler mot seg, ble brakt i sikkerhet.

- Dem passer vi godt på, sa Skov på pressekonferansen.

Men det hele viste seg å være en misforståelse.

- Beklager

Politisjefen beklager derfor at gårsdagens massive politijakt, med stengte veier, bruer og grenser, førte til frykt hos folk.

- Vi beklager om noen følte seg utrygge. Det var ingen grunn til det. Dette handlet om en trussel mot enkeltpersoner. Noe mer vil jeg ikke si på nåværende tidspunkt, sier Skov.

Dansk politi etterlyste i går ettermiddag en sort svenskregistrert Volvo med tre personer om bord. Politiet mistenkte at de tre personene var innblandet i alvorlig kriminalitet.

Obama-rykter

Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon, noe som har ført til spekulasjoner rundt den landsomfattende politiaksjonen.

Det er blant annet blitt spekulert på om hendelsen kan være relatert til kidnapping av en prominent person, ifølge NRK.

I Danmark gikk det høylytte spekulasjoner om tidenes politiaksjon hadde noe å gjøre med at USAs tidligere president Barack Obama var i landet, om det hadde å gjøre med pågripelse av en terrormistenkt onsdag eller rykter om at en dansk statsborger var involvert i en aksjon i Irak.

Politiet opplyste fredag kveld at de hadde fått tak i den etterlyste Volvoen, men de ville ikke si om noe er pågrepet.

Lange køer

Midt på dagen fredag ble både Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark og Storebæltsbroen mellom Sjælland og Fyn plutselig stengt. All ferjetrafikk bort fra Sjælland ble også stanset, samt togtrafikken.

Tiltakene skapte massive køer midt i fredagsrushet, og køene fortsatte selv etter at bruene ble åpnet igjen like før klokka 16. Da hadde de vært stengt i rundt to timer.

Bilen som ble etterlyst, var en Volvo V90. Eventuelle vitner ble bedt om å ringe politiets nødnummer og ikke ta kontakt med personene i bilen.

Maskingevær og dronesøk

Fredag kveld aksjonerte tungt bevæpnet politi mot en gård på Espe på Fyn.

Ifølge øyenvitner var politiet utstyrt med skuddsikre vester og maskingevær. Hundepatruljer og dronesøk ble også foretatt i området, men i 23-tiden var aksjonen over.

Det er fremdeles uklart hva aksjonen på gården og den landsomfattende politijakten egentlig dreide seg om.

- Jeg har vært i dansk politi i 41 år, og jeg har aldri tidligere opplevd at man har iverksatt slike tiltak, sa tidligere operativ sjef i PET Hans Jørgen Bonnichsen fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!