Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-lederen taler til landsstyret

- Verdens kjedeligste klimapolitikk

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gjør det klart at KrFs klimapolitikk skal være effektiv, ikke sexy.

VALGET: Det var ingen jubeldag for Kristelig folkeparti, som åpnet kvelden med sin dårligste landsprognose siden krigen. Video: Mathilde Lea / Dagbladet Vis mer

I forrige uke kom tidligere KrF-leder Knut Arild Hareides rådgiver Emil André Erstad med bok om maktkampen i partiet.

Etter noen hektiske uker med diskusjoner om et nytt retningsvalg for partiet i fjor høst, gikk KrF i januar inn i regjeringen, og Ropstad overtok som ny partileder.

Klimavalg

Det kommer tydelig fram i boka at klimapolitikken var blant årsakene til at både Hareide og Erstad ønsket et samarbeid med venstresida.

I sin tale til landstyret i dag forklarer KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hvordan partiets klimapolitikk må være effektiv, ikke sexy.

- Noen klaget til meg om at KrFs klimapolitikk er kjedelig. Takk, sa jeg. For meg kan vi ha verdens kjedeligste klimapolitikk, så lenge den virker.

Følg Ropstads tale til landsstyret øverst i saken!

Konspirasjoner

I boka fra Erstad anklages nettopp Ropstad for å ha konspirert med Høyre, gått bak ryggen på Hareide og i praksis innledet regjeringsforhandlinger uten mandat. Sentralt står løftet om mulig abortgjennomslag for KrF dersom partiet skulle tre inn i Erna Solbergs regjering.

- Det var noe kynisk og kaldt med det hele, som gjorde meg forbanna, skriver Erstad, som opplevde Ropstads håndtering som «et svik».

Seinere samme uke kom nyheten om at Hareide er ferdig i toppolitikken etter denne perioden. Han vil ikke ta gjenvalg til Stortinget, men bruker ikke selv like harde ord som Erstad om Ropstads rolle.

I et intervju med Dagbladet svarte han som følger på spørsmålet om hvordan forholdet til landbruksminister Olaug Bollestad og Ropstad er i dag:

- Olaug, Kjell Ingolf og jeg har greid å bevare en god relasjon, men vi var nok mer politisk uenige enn vi trodde på forhånd. Samtidig tror jeg ikke andre partier hadde greid å håndtere en så knallhard maktkamp på en så ok måte som KrF tross alt klarte i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media