PASSERTE FILIPPINENE:  Storumen Soudelor nådde mandag opp i vindkast som hittil ikke har blitt sett i 2015. Her vader et fillipinsk barn i det stigende sjøvannet som kom som følge av at tyfonen bevegde seg inn på fillipinsk territorium. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / NTB SCANPIX
PASSERTE FILIPPINENE: Storumen Soudelor nådde mandag opp i vindkast som hittil ikke har blitt sett i 2015. Her vader et fillipinsk barn i det stigende sjøvannet som kom som følge av at tyfonen bevegde seg inn på fillipinsk territorium. Foto: FRANCIS R. MALASIG / EPA / NTB SCANPIXVis mer

Verdens kraftigste storm kan treffe land tidligere enn antatt

Meldt regnmengder opp mot 500 millimeter i Taiwan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille amerikanske øya Saipan ble søndag kveld det første offeret for stormen Soudelor.

Stormen, som ifølge Joint Typhoon Warning Centre skal ha hatt vindkast på over 250 kilometer, etterlot seg en strømløs øy med flere totalødelagte hus, skriver Bangkok Post.

Så langt er det ikke meldt om noen dødsfall, men et titalls mennesker skal ha blitt skadet da stormens midtpunkt passerte over øya.

Raskere enn antatt Soudelor har retning mot Taiwan og det sør-østlige Kina, og beveger seg mot land raskere enn antatt.

Verdens kraftigste storm kan treffe land tidligere enn antatt

- Vi frykter at Taiwan og de japanske Ryukyu-øyene blir truffet av stormen så tidlig som torsdag natt og at Soudelor kommer til å rase i Kina helt ut i neste uke, skriver meteorolog Eric Leister for nettsiden Accuweather.

Han skriver at selv om stormen nådde sitt foreløpige klimaks på mandag, og at den for øyeblikket er kategorisert som en kategori fire-storm, så vil den trolig gjøre store skader.

- Betydelig tyfon - Selv om den svekkes ytterligere når den treffer Taiwan og Kina, så kommer den uansett til å være en betydelig tyfon. Derfor burde burde hele området forberede seg på stormen.

Leister beskriver forhåndsmeldte regnmengder på mellom 125 og 250 millimeter over Ryukyu øyene og det nordlige Taiwan.

- I fjellene kan regnmengdene komme opp i 500 millimeter i nordvestlige taiwanesiske fjellområder. Det er også forventet vindkast på omkring 160 kilometer i området, skriver meteorolog Eric Leister.

Er du i området? Kontakt oss gjerne i tipsboksen nedenfor.

 KRAFTIG:  Stormen Soudelor nådde mandag opp i en styrke som gjorde at den ble kategorisert som en supertyfon. Slik så den ut på satelittbilder onsdag. Foto: GODDARD'S MODIS RAPID RESPONSE TEAM / EPA / NASA / NTB SCANPIX
KRAFTIG: Stormen Soudelor nådde mandag opp i en styrke som gjorde at den ble kategorisert som en supertyfon. Slik så den ut på satelittbilder onsdag. Foto: GODDARD'S MODIS RAPID RESPONSE TEAM / EPA / NASA / NTB SCANPIX Vis mer