- Verdens ledere sviktet de når vi trengte dem som mest

Sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

DYPT BEKYMRET: Lars Haltbrekken, leder i Norsk Naturvernforbund.
Foto: Nina Hansen
DYPT BEKYMRET: Lars Haltbrekken, leder i Norsk Naturvernforbund. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Her hadde verdens ledere gode sjanser for suksess, men de sviktet når vi trengte dem som mest, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Han er i liket med mange andre miljøvernaktivister svært skuffet over politikernes innsats i København.

Kan ikke bli dårligere
- Det eneste som har kommet frem i København er en utvannet avtale.

Haltbrekken forteller at han ikke forventet at det skulle bli en juridisk bindene avtale etter konferansen, men at resultatet er dårligere enn det verste han kunne forestille seg:

- Det er vanskelig å se hvordan det kunne gått dårligere. Dette innfrir ikke engang våre laveste forventinger, her er det en avtale som ikke engang er politisk bindende, sier Haltbrekken til Dagbladet.

- Vi skal begrense temperaturøkningen til under 2 grader, men det nevens ikke med hvilke virkemidler vi skal gjøre det. Alt om utslippskutt ble radert ut av avtalen. I januar skal alle land og statsledere legge frem sine utslippsmål, men de kjenner vi allerede. Og konsekvensene av dem er minimum en temperaturøkning på tre grader samt ikke reversebare klimaendringer, forklarer han.

- Det vi står igjen med er utfordringer og nye forhandlinger. Vi er på stedet hvil.

Norge som foregangsland
Haltbrekken mener det nå er opp til hvert enkelt land å vise vei, og han mener Norge må gå foran:

- Nå er det viktig at enkeltland, som Norge, viser lederskap og gir nytt håp. Vi har sagt at vi skal øke våre utslippskutt fra 30 til 40 prosent, og EU har sagt at de vil øke fra 20 til 30 prosent. Hvis vi gjør dette er det et viktig og godt signal.

- Norge kan gå foran å bli et lav-utslippsland og vise at man kan leve i en klimavennlig tilværelse, sier Haltbrekken til Dagbladet.