Verdens lengste russerfeiring

MOSKVA (Dagbladet): Vodkaen er folks trøst og myndighetenes håp. - Økt salg av lovlig vodka kan berge vår økonomi, mener Zinaida Stepansjuk ved fabrikken Krystall i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fabrikken er 100 år og byens stolthet, derfor heter den også Fabrikk nr. 1.

- Det er bare vår fabrikk som ikke har hatt en eneste dags stopp i produksjonen de to siste årene, skryter Zinaida Stepansjuk, en av direktørene ved Krystall.

Dramatiske dødstall

Myndighetene antar at 50 000- 100 000 russere dør hvert år av akutt alkoholforgiftning. Levealderen for menn sank fra 64 til 57 år på fem år.

Vodkaen truer landets framtid. Samtidig er den landets gull og stolthet.
Zinaida Stepansjuk mener at det er all den ulovlige vodkaen som er problemet.

- Før utgjorde inntekter fra vodkaen 40- 45 prosent av statens budsjett, nå ligger de på bare tre- fire prosent, sjøl om forbruket øker. Eksplosjonen av utenlandsk og ulovlig vodka er en viktig grunn til sammenbruddet i vår økonomi, sier Stepansjuk til Dagbladet.

Russland produserer mer enn to milliarder liter vodka hvert år. Avholdsmannen Gorbatsjov skrudde igjen kranene, og ble fryktelig upopulær. Gevinsten var at 600 000 liv ble reddet i åra 1985- 1988.

Fortsatt billig

Zinaida Stepansjuk erkjenner at fylla er et problem:

- Når du drikker, skal du vite hvor mye, med hvem og når. Det er det viktigste, forklarer hun. På spørsmål om hva hun synes om en mann som takker nei til et glass vodka, har hun et klart svar:

- Enten var han kraftig beruset i går, eller så er han ingen mann!
Mens prisene på alle varer i Russland har eksplodert, er vodka fortsatt en billig nytelse som kan kjøpes på hvert gatehjørne. Nå kjemper myndighetene for å få kontroll over den illegale omsetningen.

På regjeringsnivå antas det at staten taper opp mot tre milliarder kroner i skatt hver måned på grunn av ulovlig produksjon og salg av vodka.

Hellig sprit

Krystall-sjef Stepansjuk viser til amerikanske forskere som mener at 50- 60 gram vodka om dagen er godt for helsa. Problemet for russerne er at når ei flaske først er åpnet, skal den tømmes - og helst etterfulgt av flere. Mange lever på poteter og brød i disse tider, det er ikke et kosthold som setter kroppen i stand til å tåle ei flaske eller to.

Men vodkaen er hellig, den er russisk, den hører med i et festlig lag; og midt i elendigheten er russerne eksperter på å finne påskudd til å samle familier og venner til en fest.

Vodkafylla truer landets produksjon, samtidig er den erkerussiske drikken viktig for nasjonaløkonomien. Det er et tveegget sverd. Sjøl den jevne Ivan i gata tviler på om en sjanglende president er den beste til å klare denne hårfine balansegangen.