Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens mektigste er kåret: - Gjør som han vil, og kommer unna med det

Selv mannen som styrer 25 millioner mennesker havner langt under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansmagasinet Forbes har nok en gang kåret verdens mektigste personer.

Øverst på lista - for tredje året på rad - troner Russlands president Vladimir Putin - mannen Forbes understreker at gjør som han vil, helt uten konsekvenser.

NUMMER ÉN: Putin topper maktlista nok en gang. Her er han i Sotsji da Magnus Carlsen møtte Anand i tittelkamp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NUMMER TO: Angela Merkel er både verdens mektigste kvinne, men også verdens andre mektigste person, ifølge Forbes. Her er hun under et besøk på ulykkesstedet etter at en pilot styrtet et fly i Seyne-Les-Alpes i mars. Foto: Oda Leraan Skjetne / Dagbladet
NUMMER TRE: Barack Obama må nøye seg med tredjeplassen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
... OG NUMMER 46: Et stykke ned på lista, på 46.-plass, er Nord-Koreas diktator Kim Jung Un. Foto: AP / Wong Maye-E / NTB Scanpix

«Putin fortsetter å bevise at han er en av de få mennene i verden som er mektig nok til å gjøre det han vil - og komme unna med det», skriver Forbes.

Spørsmålene Med det slår presidenten både forbundskansler Angela Merkel, nummer to på lista, og USAs president Barack Obama, som følger like etter.

Makthaverne kåres på bakgrunn av hva makta deres lar dem utrette. Hvor mange råder de over? Er de større enn kollegene? Hva er de verdt? Det er ikke nok å være en makthaver i kun ett felt; skal man nå til topps slik Putin gjør nå, må man regjere på alle områder, ifølge magasinet.

MEKTIG: Vladimir Putin gjør som han vil, skriver Forbes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MEKTIG: Vladimir Putin gjør som han vil, skriver Forbes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nord-Korea-diktator Kim Jung Un kontrollerer livene til 25 millionene mennesker i landet sitt. Derimot har han kanskje ikke like mye å si når det gjelder å styre eller sette dagsorden andre steder i verden, slik Putin - mannen som støttes av 88 prosent av russerne - har.

Han havner på listas 46.-plass.

Anspent etter mulig IS-bombe Putin har på sin side den siste tida blant annet startet bombingen av områder i Syria. Bare i oktober utførte han rett under 1000 tokt i Syria, ifølge tall fra forsvarsdepartementet. Selv om det hevdes at han bomber til fordel for Syrias president Bashar al-Assad, framfor å forsøke å kneble Den islamske stat (IS), fortsetter bombingen.

Samtidig er det knyttet stor spenning rundt årsaken til passasjerflystyrten der 224 mennesker mistet livet forrige uke, og hva Putin vil gjøre dersom det viser seg at det var terrorgruppa IS som førte til at det så mange russiske liv gikk tapt.

Det er ikke lenge siden Russland begynte bombingen av mål i Syria. Kommer flystyrten som et motangrep, er den russiske bjørnen vekket, sier den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp.

- Det er jo ikke helt bekreftet at det er IS. Men hvis man finner ut av det er det, så kan Russland komme til å vise sin styrke og virkelig skade IS.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har den siste tida særlig har utmerket seg som en pådriver for å åpne opp Europa for Syria-flyktninger. Hun har kommet seg fra femte- til andreplass fra i fjor.

Topp 10 1. Vladimir Putin (president i Russland)
2. Angela Merkel (forbundskandsler i Tyskland)
3. Barack Obama (president i USA)
4. Pave Frans
5. Xi Jinping (generalsekretær kommunistpartiet i Kina)
6. Bill Gates (Microsoft-guru)
7. Janet Yellen (sentralbanksjef i USA)
8. David Cameron (statsminister i Storbritannia)
9. Narendra Modi (statsminister i India)
10. Larry Page (Google-sjef)

LES OGSÅ:
Angela, Mor Godhjerta
Sliten Merkel bærer Europa på sine skuldre: - Uten visjoner og forhandlingskraft
Eksperter: Derfor snur Putin i Syria
Se bildene fra Obamas 50 land. Danset da han var i Norge
Stiller spørsmål ved Putins motiver: Mener han vil beskytte «tyrannen» al-Assad, ikke angripe IS

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media