Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens mektigste i dramatisk atom-dragkamp med Iran

- Vi er nær en avtale.

AVGJØRENDE DAG: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ankommer forhandlingene i Genève om Irans atomprogram fredag. Dette er den siste og avgjørende dagen i denne runden med forhandlinger. Foto: Fabrice Coffrini / Reuters / NTB scanpix
AVGJØRENDE DAG: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ankommer forhandlingene i Genève om Irans atomprogram fredag. Dette er den siste og avgjørende dagen i denne runden med forhandlinger. Foto: Fabrice Coffrini / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én etter én fløy lørdag utenriksministrene fra de seks landene som deltar i forhandlingene med Iran, til Genève i Sveits, hvor samtalene pågår.

- Vi er ikke her fordi ting nødvendigvis er avsluttet, sier britenes utenriksminister William Hague.

- Det er mye vi er enige om, men de gjenstående hullene er viktige, og de neste timene kommer vi til å vie vår oppmerksomhet til disse. Dette er fortsatt svært vanskelige forhandlinger, legger han til.

Tiden inne? Håpet er at Iran i en foreløpig avtale for seks måneder skal stanse sitt arbeid med å anrike uran til middels nivåer, redusere sine lagre av uran og stanse arbeidet med en ny reaktor i Arak.

Som motytelse kan Iran få noen lettelser i sanksjonene, men ønsker i tillegg en utvetydig anerkjennelse av sin rett til å anrike uran.

Flere av utenriksministrene som er i Genève, gir uttrykk for håp om at tiden endelig er inne for å få på plass en avtale med Iran.

- Ikke avgjort Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier et gjennombrudd er nærmere nå enn under de forrige samtalene 7.- 9. november.

- Uheldigvis kan jeg ikke si at vi er sikre på et slikt gjennombrudd, sier han til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Heller ikke Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle er overbevist:

OPTIMIST: Britenes utenriksminister William Hague uttrykte seg optimistisk om mulighetene for å få til en foreløpig avtale med Iran om landets atomprogram da han kom til Sveits lørdag. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix
OPTIMIST: Britenes utenriksminister William Hague uttrykte seg optimistisk om mulighetene for å få til en foreløpig avtale med Iran om landets atomprogram da han kom til Sveits lørdag. Foto: Ruben Sprich / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Dette er ikke opp- og avgjort. Det er en realistisk mulighet, men mye arbeid gjenstår.

Amerikanernes utenriksminister John Kerry kom til Genève for forhandlingene lørdag morgen.

- Vi håper på enighet om en avtale, sier talsmann Jay Carney i Det hvite hus.

En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet sa lørdag at forhandlingene har nådd «det avgjørende øyeblikket», ifølge det statlige nyhetsmediet Xinhua.

Verkebyll Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke. Vesten frykter at Iran skal bruke programmet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen.

Striden har sørget for å isolere Iran internasjonalt, og sanksjonene mot landet har etter hvert rammet landets økonomi hardt.

- Vi er nær en avtale, men er fortsatt uenige om to-tre spørsmål, sier Irans viseutenriksminister Abbar Araqchi.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, nemlig Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland forhandler med Iran.

Fjerne krigsfaren Forhandlerne håper en midlertidig avtale med Iran nå kan bane vei for en mer omfattende avspenningsprosess. Målet er å fjerne risikoen for at Irans atomprogram skal føre til en regional storkrig i Midtøsten.

LEDER FORHANDLINGENE: EUs utenrikssjef Cathrine Ashton (i midten) leder forhandlingene for 5+1-gruppen i møte med Iran. Her fra oppstarten av fredagens forhandlinger. Foto: Fabrice Coffrini / Reuters / NTB scanpix
LEDER FORHANDLINGENE: EUs utenrikssjef Cathrine Ashton (i midten) leder forhandlingene for 5+1-gruppen i møte med Iran. Her fra oppstarten av fredagens forhandlinger. Foto: Fabrice Coffrini / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Israelske politiske og militære ledere har flere ganger truet med å bombe Iran hvis ikke iranerne stanser sitt atomprogram.

Det var iranernes valg av den relativt moderate presidenten Hassan Rouhani i sommer som satte ny fart i forhandlingene om atomprogrammet. Rouhani har hittil hatt full støtte fra Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, for sin linje.

(NTB)

USA TIL STEDE: USAs utenriksminister John Kerry er på plass i Genève for å få på plass en løsning om Irans atomprogram. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix
USA TIL STEDE: USAs utenriksminister John Kerry er på plass i Genève for å få på plass en løsning om Irans atomprogram. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix Vis mer