Verdens mektigste kvinner

Se lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forbes Magazine har for andre år på rad foretatt en kåring av de 100 mektigste kvinnene i verden. Og nok en gang troner USAs utenriksminister Condoleezza Rice på toppen, over 99 andre kvinnelige politikere, forretningskvinner, filantroper og mediastjerner.

- Med sine nerver av stål og delikate opptreden, har Rice i det siste gjenintatt sin posisjon med diplomatisk aktivitet. Rice spiller en nøkkelrolle i kulissene i alle president George W. Bushs store avgjørelser, skriver magasinet.

På andre plass: Kinas visepresident Wu Yi for hennes innsats for landets tekstilabreidere, og på tredje: Ukrainas statsminister Yulia Tymoschenko, nykommer på lista. Fjerdeplassen går til Filippinenes skandaleomsuste president Gloria Macapagal Arroyo. Men ifølge Forbes kan hun snart være ute av lista, hvis hun ikke overlever anklagene om at hun jukset i fjorårets presidentvalg.

På femteplass kommer eBay-sjefen Margaret Whitaker, og på niende plass talkshow-verten Oprah Winfrey. Tiendeplassen går til Bill Gates kone Melinda, som bruker noen av milliardene sine på å kjempe for bedre helse og utdannelse for verdens fattige. Myanmars Nobelprisvinner Aung San Suu Kyi, som fremdeles sitter i husarrest, ligger på 15. plass.

Et annet kjent navn på lista er britiske J. K. Rowling. Harry Potter-forfatteren har rykket opp fra 85.plass i fjor til 40.plass i år, og slår dermed både Tony Blairs kone Cherie Blair og dronning Elizabeth.

Ingen norske kvinner er på lista, heller ingen danske. Men Finlands president Tarja Halonen er tildelt 31.plass og svenske Antonia Johanson, eier av Axel Johnson-gruppen, får 61. plass.

Se hele lista her

Kåringen er gjort på bakgrunn av synlighet i media og økonomisk innflytelse.

VERDENS MEKTIGSTE KVINNE: USAs utenriksminister Condoleezza Rice har en finger med i spiller i det meste av det George W. Bush gjør. Foto: Scanpix
VERDENS MEKTIGSTE KVINNE: USAs utenriksminister Condoleezza Rice har en finger med i spiller i det meste av det George W. Bush gjør. Foto: Scanpix Vis mer
MEKTIG MEN I ARREST: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi kommer på 15.plass i kåringen, men sitter i husarrest i hjemlandet.
TALKSHOW-DRONNINGA: Oprah Winfrey på 9. plass.
MAGISK OG MEKTIG: Forfatteren av Harry Potter-bøkene har rykket opp 45 plasseringer fra i fjor.
ANDREPLASS: Kinas helseminister og visestatsminister Wu Yi er verdens nest mektigste kvinne, ifølge Forbes magazine.