«Verdens mektigste narkobaron» rømte fra Mexicos sikreste celle mens vaktene så på: Først etter 18 minutter sjekket de

22 fengselsvoktere er allerede pågrepet etter den spektakulære rømningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den mektige meksikanske narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán gjennomførte en spektakulær rømning fra høysikkerhetsfengselet Altiplano lørdag. Han hadde klart å bore seg ut av det som skulle være Mexicos sikreste fengselscelle.

Men det gikk hele 18 minutter fra fengselsvaktene oppdaget at narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán var borte til de sjekket fengselscellen hans.

Det fortalte Mexicos innenriksminister Miguel Angel Osorio Chong torsdag. Dette var første gang noen fra offisielt hold svarte på hvor lang tid det tok før vaktene responderte etter at Guzmán hadde forsvunnet ned i et hull i gulvet, skriver NTB.

Stort prosjekt Rømningen var spektakulær.

Guzman skal ha kommet seg ut av fengselet via et ti meter dypt hull under badekaret i cellen hans, som førte ned til en ventilasjonstunnel som var rundt 1,7 meter høy og 80 centimeter bred.

Den cirka 1,5 kilometer lange tunnelen ledet narkobaronen til en byggeplass. Nede i tunnelen fant også politiet en motorsykkel.

Overvåkningsvideoen fra cellen viser at Guzmàn rett og slett klatrer ned i hullet.

Vaktene som fulgte med på overvåkingskameraer inne i Guzmans celle, slo alarm «umiddelbart» da de la merke til at han ikke var der lenger, opplyste innenriksminister Chong.

Det tok likevel 18 minutter før de første fengselsvaktene ankom fengselscella. Aktoratet undersøker nå om fengselet fulgte sine egne protokoller på korrekt vis, ifølge NTB.

Hjelp innenfra Myndighetene har så langt pågrepet 22 av vokterne i fengselet, mistenkt for å ha bistått den 58 år gamle lederen av Sinaloa-kartellet i flukten.

Og Guzmàn må ha hatt hjelp innenfra. Ifølge New York Times vil det ha kostet rundt én million dollar (åtte millioner kroner) å bygge tunnelen. Avisa kaller tunnelen for svært sofistikert, og i tillegg skal Guzmàn ha hatt et hus som han kom seg opp til fra tunnelen.

Hans medhjelpere har også kjørt ut massen som er gravd ut fra tunnelen, testet luften i ventilasjonsrørene og sørget for tilgang til flere flukttunneler. Når meksikanske og amerikanske myndigheter skal ha nærmet seg Guzmàns skjulesteder utenfor murene, skal de også ha oppdaget flere hemmelige tunneler under jorda.

Rømningsekspert Lederen av Sinaloa-kartellet i Mexico, Joaquín «El Chapo» Guzmán, rømte fra høysikkerhetsfengselet Altiplano utenfor Mexico by lørdag og er fortsatt ikke innhentet av politiet.

Det har siden foregått en enorm klappjakt på den mektige narkobaronen.

Guzmàn, som også er kjent under navnet «småen», eller «folkefiende nummer én siden Al Capone», var en av verdens mest ettersøkte menn og hadde gjemt seg utrolige steder da han ble pågrepet i fjor.

Han ble da pågrepet etter en 13 års flukt.

Hans kartell mistenkes for å ha smuglet kokain, metamfetamin, heroin og marihuana for mange milliarder dollar til USA. Guzmán kom fra fattige kår i delstaten Sinaloa og ble en av Mexicos mektigste narkosmuglere.

Det amerikanske justisdepartementet beskriver «El Chapo» som en av« verdens mest voldelige og mektige narkobaroner».

- Den amerikanske regjeringen er klar til å bidra for å fange Guzmán, sa USAs justisminister Loretta Lynch tidligere denne uka.

<strong>PÅ RØMMEN:</strong> Det tilbys omkring 30 millioner kroner for informasjon om narkobaronen. Foto: AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ
PÅ RØMMEN: Det tilbys omkring 30 millioner kroner for informasjon om narkobaronen. Foto: AFP PHOTO/ Yuri CORTEZ Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer