Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens mest avanserte brannslange

SINTEFs slangerobot slukker branner bedre enn mennesker. Se videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tenk deg en situasjon hvor du er innestengt som følge av brann, snøras eller jordskjelv, og det er for farlig for hjelpemannskapet å gå inn og redde deg. Det er da Snakefighteren Anna Konda kommer glidende inn, på skrå sidelengs som en ørkenslange.

Hun er verdens sterkeste og mest avanserte brannslange, ifølge SINTEF-forskerne Pål Liljebäck og Øyvind Stavdal som har utviklet henne.

En Anakonda av metall, smidig, sterk og smart, inspirert av naturen selv. Hun kommer hun seg frem gjennom alt slags terreng, og har sanser som en vanlig slange ikke har.

Hun kan heve hodet og sprute vann, slå gjennom vegger med en slagkraft på 700 kg i tyngdefeltet, løfte vekk objekter for å frigjøre fastklemte dyr eller mennesker og bringe gassmasker. Ved hjelp av infrarødt kamera, ultralyd og sensorer skal hun kunne finne kropper og kartlegge et område.

- Snakefighteren representerer en ny æra i brannslukning, sier Pål Liljebäck ved SINTEFs avdeling for anvendt kybernetikk til Dagbladet.no.

Han presiserer at slangen er et verktøy, ikke en erstatning for brannfolk, for hun er ikke skapt for å dra med seg objekter.

Vannhydraulikk

Anna Konda drives av vannhydraulikk, som er nærmest et ikke-eksisterende fagfelt i dag, ifølge de to forskerne. Det vil si at det er vannkraft som driver «musklene» til den tre meter lange, 16 cm i diameter tjukke og 70 kilo tunge slangen. På et brannåsted kan hun tilkobles en brannslange. Er det snakk om en sammenrast bygning, kan hun ha en innebygget dieselmotor og ha med eget vann. Hun beveger seg med en hastighet på 20 - 30 cm i sekundet, men målet er en fart på en meter i sekundet.

Slangen skal dels fjernstyres, dels ta egne avgjørelser. Hun bruker så kompliserte bevegelser at hun selv må greie føle seg frem i terrenget og beregne hvordan hun skal ta seg frem. Men en operatør skal kunne gi overordnede instrukser.

SPRUTER VANN: Anna Konda løfter hodet og spruter vann når hun oppdager ild. Foto: SINTEF
SPRUTER VANN: Anna Konda løfter hodet og spruter vann når hun oppdager ild. Foto: SINTEF Vis mer

- Jeg ser for meg at slangen styres som i et dataspill, via et kamerabilde og 3D-briller. Når operatøren griper etter en gjenstand som han eller hun ser på skjermen, gjør slangen det samme, sier Liljebäck.

Men brukergrensesnittet er ennå ikke ferdigutviklet. Robotslangen ble montert for to uker siden, og er fremdeles bare et spedbarn. Det gjenstår mye arbeid før Snakefighteren er et ferdigutviklet redskap. Videoen spiller automatisk. Trykk reload/oppdater i nettleseren din om bildet under ikke beveger seg!

- Bedre enn naturen

For at hun skal kunne føle seg frem, for å beskytte elektronikken og unngå overoppheting må slangen ha «hud».

- Vi ser for oss et skjellbelegg med langsgående riller, som på en naturlig slange. Enten må vi gi henne hud med svetteporer, eller hud med varmereflekterende effekt, forteller Liljebäck.

Ifølge SINTEF-forskerne er det første gang det lages en slangerobot av dette slaget. Det forskes en del på det i Asia, men disse robotene er små, svake og ikke utviklet for å gjøre nytte for seg. Det plasserer SINTEF i forskningsfronten på dette feltet.

Målet er å gjøre Snakefighteren bedre enn den naturlige slangen.

- Vi er inspirert av naturens egen teknologi, og har stor ydmykhet for naturen. Men der naturen bruker tusenvis av år på å utvikle den mest tilpassingsdyktige organismen, kan vi gjøre det så fort vi vil.

Men det koster. Forskerne regner med å bruke ca 20 millioner før de har et produkt som kan selges og brukes.

Roboter kommer til å bli stadig viktigere i samfunnet vårt, mener Liljebäck. En tysk forsker har nylig utviklet en skorpion-robot, som skal bidra i utforskningen av fjerne planeter.

HIGH-TECH ANAKONDA På størrelse med en anakonda, men med en del tilleggsutstyr.
BUKTER SEG FREM Med en fart på 20 - 30 cm i sekundet smyger Snakefighteren Anna Konda seg frem.
MUSKLER:</B> 20 vanndrevne hydrauliske «muskler» beveger slangen fremover.
FORSERER HINDRINGER: Den høyteknologiske brannslangen bruker ujevnheter i terrenget til å ta seg frem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media