Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Verdens mest ensomme fugl» avsluttet livet ved siden av betong-kjæreste

- Utrolig trist.

SAMMEN TIL DØDEN SKILTE DEM AD: For fem år siden ble havsula Nigel lokket til Mana Island av naturvernere som ville opprette en koloni. Der fant han kjærligheten med denne havsula av betong. Foto: New Zealand Department of Conservation
SAMMEN TIL DØDEN SKILTE DEM AD: For fem år siden ble havsula Nigel lokket til Mana Island av naturvernere som ville opprette en koloni. Der fant han kjærligheten med denne havsula av betong. Foto: New Zealand Department of Conservation Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Havsula Nigel har i lang tid levd alene på Mana Island i New Zealand, bare omgitt av kopier av sin egen familie. For 20 år siden la øyas naturvernere nemlig ut 80 havsuler av betong i et forsøk på å tiltrekke seg ekte fugler av arten. Målet var å opprette en koloni, skriver The Guardian.

Det var imidlertid bare én som slukte agnet. Fuglen, som naturvernerne døpte Nigel, ankom øya i 2013, som den første av sitt slag på over 40 år. Han har levd i ensomhet siden.

Fant trøst

Selv om Nigels tilværelse var rolig, hadde han, i fravær av selskap, funnet trøst i en av de falske fuglene han var bosatt med. I mangel på en levende partner hadde han faktisk inngått et forhold med en kjæreste av betong.

Naturvernerne observerte havsula år etter år mens han bygget et rede for sin utvalgte, strøk henne over betongfjærene og «snakket» kjærlig med henne.

- Nigel var tro mot kolonien sin, men jeg tror det må ha vært en frustrerende eksistens. Uansett om han var ensom eller ikke, fikk han aldri noe tilbake. Det må ha vært en rar opplevelse. Spesielt etter å ha brukt årevis på å utvikle et så seriøst forhold med noen, sier Chris Bell i New Zealands viltmyndigheter til avisa.

FIKK ALDRI NOE TILBAKE: Naturvernerne observerte Nigel i flere år mens han styrte og stelte med partneren sin. Chris Bell i viltmyndighetene beskriver havsulas tilværelse som frustrerende. Foto: New Zealand Department of Conservation
FIKK ALDRI NOE TILBAKE: Naturvernerne observerte Nigel i flere år mens han styrte og stelte med partneren sin. Chris Bell i viltmyndighetene beskriver havsulas tilværelse som frustrerende. Foto: New Zealand Department of Conservation Vis mer

Trakk fugler til øya

Fredag ble Nigel funnet død av naturverneren, som selv var med på å lure ham til øya for fem år siden, skriver The Washington Post. Tre havsuler i ekte kjøtt og blod hadde akkurat bosatt seg på øya rett før Nigel takket for seg.

Naturvernerne hadde håpet fuglen ville komme overens med de nyankomne, men han viste aldri noen interesse for dem. Han var derimot reservert og holdt seg tro mot partneren sin. De andre fuglene bosatte seg derfor på den andre siden av øya.

- Hvis vi ser dette fra en naturverners ståsted, var Nigel en stor ressurs. Betong-havsulene lurte kanskje ham, men de lurte ingen andre havsuler. Vi har alltid trodd at Nigel har økt sjansene våre for å lykkes med å lage en koloni, og til slutt ser det ut som om vi lyktes med det, sier Bell.

- Nydelig, men forvirret

Ifølge ham liker havsuler å bygge reder der andre havsuler har bygget reder før. Derfor tiltrakk Nigel de andre fuglene til øya, skriver Independent.

- Det er utrolig trist at han døde. Han burde ikke avsluttet livet sammen med betong-kjæresten sin, men levd litt til, slik at han kunne funnet seg en ordentlig partner. Likevel var ikke livet hans forgjeves, siden han trakk andre fugler til øya, sier han.

Den frivillig drevne Facebook-gruppen «Friends of Mana Island» beskriver Nigel som en «nydelig, men litt forvirret fugl». De sier han nok ville blitt utstøtt fra en ordentlig koloni.

VEDLIKEHOLD: Naturvernerne restaurerer havsulene av betong i håp om å tiltrekke en koloni til øya. Foto: New Zealand Department of Conservation
VEDLIKEHOLD: Naturvernerne restaurerer havsulene av betong i håp om å tiltrekke en koloni til øya. Foto: New Zealand Department of Conservation Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!