FRIFUNNET: Sandor Kepiro var anklaget for å være direkte involvert i drapene på flere titalls jøder og serbere under annen verdenskrig. Foto: FERENC ISZA/AFP
FRIFUNNET: Sandor Kepiro var anklaget for å være direkte involvert i drapene på flere titalls jøder og serbere under annen verdenskrig. Foto: FERENC ISZA/AFPVis mer

«Verdens mest ettersøkte nazist» frifunnet

Den 97 år gamle tidligere ungarske offiseren Sandor Kepiro er blitt funnet ikke skyldig i anklagene om drap på jøder og serbere under annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En domstol i Budapest har funnet Sandor Kepiro uskyldig mandag. Før han ble tatt og straffeforfulgt, ble Kepiro omtalt som verdens mest ettersøkte nazist.

Han sto tiltalt for drap på 36 personer, ugjerninger som skal ha funnet sted da ungarske styrker inntok den serbiske byen Novi Sad i januar 1942. Over 1.200 jøder og serbere døde i massakrene.

Påtalemyndigheten forlangte i det minste en fengselsstraff for Kepiro, mens hans forsvarsadvokater hevdet at det ikke forelå bevis på at Kepiro har begått krigsforbrytelser. Påtalemyndighetens bevis hvilte tungt på gamle vitnebeskrivelser og tidligere dommer fra 1940-årene.

Kepiro møtte opp i retten mandag i en svært dårlig forfatning. Kepiro har hele tiden hevdet at han ikke visste noe om massakrene.

- Jeg er uskyldig, jeg har aldri drept og aldri stjålet, sa 97-åringen før dommen falt.

(NTB)