Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Chelsea Manning-saken

Verdens «mest forhatte hacker» er død

Adrian Lamo, datahackeren som anga varsleren Chelsea Manning, er død.

MYE OPPMERKSOMHET: Datahackeren Adrian Lamo fotografert i forbindelse med en høring under saken mot Chelsea Manning. Foto: Joshua Roberts /Reuters/Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: Datahackeren Adrian Lamo fotografert i forbindelse med en høring under saken mot Chelsea Manning. Foto: Joshua Roberts /Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lamo (37) døde i Sedgwick County i Kansas på fredag. Årsaken til dødsfallet er ikke kjent, skriver The Independent.

Lamo ble verdenskjent i 2010 da han ga militæretterforskere bevis på at Chelsea Manning, tidligere etteretningsanalytiker for den amerikanske hæren i Irak, hadde sendt konfidensiell informasjon til Wikileaks.

For tilhengerne ble Chelsea Manning, som den gang het Bradley Manning, en varsler som avslørte amerikanske krigsforbrytelser. USAs myndigheter så på hen som en forræder. I mai 2010 ble hen arrestert og siktet for å ha hjulpet fienden ved å lekke 750.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Manning ble dømt til 35 år i fengsel for forholdet i 2013, men fikk seinere dommen opphevet av USAs president Barack Obama.

Ikke det stolteste øyeblikket

I et intervju med US News and World Report i fjor uttalte Adrian Lamo at å angi Manning ikke var hans stolteste øyeblikk, men han la til at han hadde lært mye av det han gjorde.

SONET SYV ÅR: Chelsea Manning holdt 13. mars foredrag under festivalen South by Southwest i Texas 13. mars. Foto: Suzanne Cordeiro REUTERS/Scanpix
SONET SYV ÅR: Chelsea Manning holdt 13. mars foredrag under festivalen South by Southwest i Texas 13. mars. Foto: Suzanne Cordeiro REUTERS/Scanpix Vis mer

- Du kan ikke vite en persons motiver med mindre du har vært i deres sko og sett situasjonen gjennom deres øyne, uansett hvor mye du tror du gjør det. Mange mennesker tror de vet hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde eller hvorfor jeg tok valget. Uten unntak tar alle feil, sa han i intervjuet.

Lamo ble først kjent på begynnelsen av 2000-tallet for hacking av høyprofilerte selskaper som Microsoft, AOL og Excite@Home. Kanskje er han best kjent for å hackingen av New York Times, hvor han fikk tilgang til personlig informasjon for mer enn 3000 bidragsytere til avisa, ifølge FBI.

Han var ikke ute etter penger, men ga selskapene råd om datasikkerhet.

Tenkte på Manning hver dag

I forbindelse med Wikileaks-saken ble Lamo kalt verdens mest forhatte hacker, skriver The Guardian.

- Hadde jeg ikke gjort noe, ville jeg alltid ha tenkt på om hundretusener av dokumenter hadde blitt lekket til en tredjepart og om det direkte eller indirekte ville ha kostet liv, sa han i et intervju med The Guardian i 2011.

I samme intervju sa han at han tenkte på Manning hver dag.

Da Lamo i 2013 ble spurt av avisa om den røffe behandlingen Manning fikk bak fengselsmurene sa han:

- Jeg har forsonet meg med saken og latt livet gå videre.

Han var min elskede sønn

I forbindelse med sønnens bortgang har Mario Lamo postet et Facebook-innlegg i gruppa «2600 The Hacker Quarterly».

«Det er med stor sorg og med knust hjerte jeg må meddele Adrians venner og bekjente at han har gått bort. Et lyst sinn og en god sjel er borte, han var min elskede sønn. »

Varsleren og transseksuelle Chelsea Manning (30), som sonet sju år i fengsel for å ha lekket materiale til Wikileaks, er i ferd med å stille til valg i Maryland.

Manning håper å kunne kjempe om Marylands plass i Senatet.

Mannings sjanser regnes imidlertid som små, ettersom delstaten i dag representeres av demokraten Ben Cardin, som søker gjenvalg.

Han satt i Representantenes hus i Kongressen i hele ti perioder, før han ble valgt inn i Senatet i 2007.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 30.07.2013 SKAPTE REAKSJONER: Bradley Manning lekket blant annet denne videoen, som viser hvordan amerikanske kamphelikoptre åpner ild mot en menneskemengde i Bagdad i 2007, til Wikileaks i 2010. NB! Vi advarer mot sterke scener. Video: Wikileaks Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!