- MIRAKULØST: «Hans 35-årige track record avslører et hell som er på grensen til mirakuløst», skriver businessmagasinet Forbes om den norske statsborgeren Alexander Vik. Her er han på vingården i Chile. Foto: Prensa VIK
- MIRAKULØST: «Hans 35-årige track record avslører et hell som er på grensen til mirakuløst», skriver businessmagasinet Forbes om den norske statsborgeren Alexander Vik. Her er han på vingården i Chile. Foto: Prensa VIKVis mer

«Verdens mest interessante mann» er en norsk milliardær

Det mener businessbladet Forbes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Alexander Vik skylder banken 1,8 milliarder, men de sliter med å finne ham (krever abonnement)

Ifølge marsutgaven av det amerikanske businessbladet Forbes har Alexander Vik (59) et mirakuløst hell, og en kunstsamling som et «skandinavisk Louvre».

Bladet anslår Viks personlige formue til minst en milliard dollar - eller over seks milliarder kroner.

Forbes kaller nordmannen, som er født i Sverige, vokste opp på Kanariøyene og gjorde karriere i USA, for «den mest interessante mannen i verden».

- Mirakuløst Slik Dagbladet skrev i går, håper Alexander Vik å få anke dommen som i fjor tilkjente Deutsche Bank 1,8 milliarder kroner i en maratonrettssak i London. Banken vil ha Vik til å betale nå (krever abonnement), men har ikke engang greid å levere rettsdokumentene til en adresse som han aksepterer. Vik oppgir Monaco som bosted.

Det er ikke første gang Vik setter grå hår i hodet på alle dem som prøver å vri penger ut av ham i retten.

«Hans 35-årige track record avslører et hell som er på grensen til mirakuløst», skriver Forbes.

Uskadet og rikere Karrieren tok av da Viks norske far på 1980-tallet skaffet familien en dominerende posisjon i investeringsselskapet Scandinavia Fund.
Alexander og broren Gustav drev forretningene.

Det endte med søksmål, som Vik-familien ifølge Forbes betalte seg ut av med under 700 000 dollar.

I 1990-årene kom Alexander Vik seg ut av forsikringssatsinger med store fortjenester - før selskapene gikk overende. Et mønster begynte å bli synlig:


«Hans største foretak og satsinger slo til slutt feil, men det virket som Vik nesten alltid kom ut på topp, uskadet og ofte rikere», skriver Forbes.

Luksusliv Viks forretningsstil med høy risiko og kjappe, uortodokse grep har ført til mange rettssaker, som i it-selskapet Xcelera hvor minoritetsaksjonærer i ti år har kjempet for erstatning. Xcelera gjorde Vik virkelig styrtrik. I 2001 anslo Forbes formuen til 27 milliarder kroner.

«SKANDINAVISK LOUVRE»: «Å besøke herregården i Greenwich var som å komme inn i en skandinavisk versjon av Louvre, full av verk av regionens fremste kunstnere», skriver Forbes om denne herregården i Connecticut i USA, som eies av Alexander Viks amerikanske kone Carrie. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
«SKANDINAVISK LOUVRE»: «Å besøke herregården i Greenwich var som å komme inn i en skandinavisk versjon av Louvre, full av verk av regionens fremste kunstnere», skriver Forbes om denne herregården i Connecticut i USA, som eies av Alexander Viks amerikanske kone Carrie. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer

Parallelt har han dyrket interesser som golf, kunst og vindyrking. Vik-familien har luksushoteller i flere land, vingård i Chile, og eiendommer i New York, Connecticut, Monaco og Frankrike.

«Skandinavisk Louvre» «Til og med folk som følte seg lurt av Vik fant sjarmen hans vanskelig å motstå. Å besøke herregården i Greenwich var som å komme inn i en skandinavisk versjon av Louvre, full av verk av regionens fremste kunstnere», skriver Forbes.

Det fikk ikke Deutsche Banks budbærer oppleve. I desember ble han nektet adgang til herregården, da han ville overlevere krav om at Alexander Vik nå må betale det han skylder.

Verken Forbes eller Dagbladet har greid å få kontakt med Alexander Vik.