Verdens mest kjente fange

Det var en knekket mann som landet i Haag i natt. Hele dagen i går var en eneste lang ydmykelse av mannen som i ti år styrte Serbia eneveldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slobodan Milosevics tanker kunne kretse om hvem som hadde «sveket» ham i Beograd. Men de kunne også kretse om hans framtid som verdens mest prominente fange.

Uansett så var det deprimerende tanker.

Spartansk

I krigsforbryterdomstolens fengsel i Haag vil han få en spartansk innredet celle på 15 kvadrat. Og han vil ha selskap av flere gamle venner og allierte fra krigene i Kroatia og Bosnia som allerede er i fengselet i Haag.

I fengselet vil Milosevic gå gjennom en grundig medisinsk undersøkelse, ifølge pressetalsmann Jim Landale ved krigsforbryterdomstolen.

Etter undersøkelsen vil han bli lest opp sine rettigheter og ført til cella, slik prosedyren tilsier.

Tiltalen

Tiltalen mot Milosevic kan bli lest opp for ham allerede i dag. Hvis ikke vil han få den overveldende tiltalen opplest en av de første dagene. Da vil han få anledning til å svare ja eller nei på spørsmålet om han er skyldig etter tiltalen.

Tiltalen vil være forbrytelser mot menneskeheten, som innebærer forfølgelse, deportasjon og mord.

De foreløpige tiltalepunktene handler om forbrytelser begått mot albanere i Kosovo i 1998 og 1999. Men krigsforbryterdomstolens leder, Carla del Ponte, har tidligere gjort det klart hun også vil lete etter bevis for at Milosevic også hadde en direkte hånd på krigføringen i Kroatia og Bosnia. Del Ponte har ambisjoner om å tiltale Milosevic for folkemord.

Og mulighetene er trolig store. Stadig flere i kretsen rundt Milosevic har begynt å snakke.

Milosevic var alltid forsiktig med ikke å etterlate seg skriftlige dokumenter med direkte ordrer. Han styrte gjennom hentydninger, som ble forstått, og så gjennomført, av den lojale kretsen som omga ham.

Rettssaken mot ham vil ta flere år.