Verdens mest populære tegneserie-helter

LOS ANGELES: Tegneserien om taper-familien Simpsons fra Springfield i USA er politisk kontroversiell - og populær. Fredag er serien tilbake på TV3.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Homer Simpson har ikke særlig suksess i sin tegneserieverden, men i virkeligheten går det desto bedre for figuren. Tegneserien, som nå vises i over 70 land, er blitt milliardbutikk for Rupert Murdochs Fox Entertainment. Men blant de konservative i USA er figurene et hett tema nærmest kontinuerlig.

Takker Bush

Serien ble allemannseie da gamlefar George Bush dro fram Simpsons som forsøpling og et grelt eksempel på å forderve den amerikanske familien. Fru Barbara fulgte opp, og sa at serien var noe av det «dummeste hun hadde sett».

The Simpsons

  • Amerikansk tegnefilmserie, produsert av Matt Groening.
  • Setter et nådeløst og morsomt søkelys på det fasadefokuserte forstadslivet i USA, og republikanerne får kanskje de fleste stikkene i siden.
  • Tv-serien har holdt på store seertall siden den kom første gang i 1989.
  • Serien, som sendes på TV3, har tjent inn over en milliard dollar for Rupert Murdochs Fox Entertainment.

Den rike og mektige Bush-familien hadde misforstått Simpsons. Hemmeligheten bak suksessen handler riktig nok om noen mislykkede karakterer, men det er vanskelig å komme bort ifra at de er fulle av kjærlighet. Familien er langt ifra perfekt, men hvilke familier er det? Faktum er i alle fall at mange kjenner seg igjen i Simpson-gjengen.

Innflytelsesrik

Seriens miks av ulike kulturelle miljøer, fra det laveste til det høyeste sosiale sjikt, er også en stor del av suksessoppskriften. Det er ingen motsetning mellom Shakespeare og Dostovjetski og fete, rapende, øldrikkende, tanketomme sofaslitere i «The Simpsons». Det åpenhjertige portrettet av den amerikanske kjernefamilien, kombinert med treffsikker politisk og aktuell satire, har gjort serien innflytelsesrik. - Folk setter pris på ærligheten, sier produsenten av serien, Mike Scully, som ikke legger skjul på at han og de fleste andre som arbeider med Simpsons er liberale demokrater, og at humoren oftest rammer republikanere. Det var Matt Groening som hadde ideen til tegneseriefamilien, som kom på amerikanske fjernsynsskjermer i komishowet til Tracey Ullman i 1987. I 1990 fikk Homer (36), Marge (34), Bart (10), Lisa (8) og Maggi (1) sitt eget tv-show, og med 250 episoder i beste sendetid i USA og i flere andre land, er taperfamilien stor butikk. Ingen annen TV-serie har hatt en så lang rekke celebre gjesteskuespillere som «The Simpsons». Gjestene er oftest bare stemmer, men enkelte er også med som tegnefilmutgaver av seg selv. The Who, Bette Midler, Aerosmith, Tom Jones, Red Hot Chili Peppers, Cypress Hill, Danny DeVito, Smashing Pumpkins, Mel Brooks, Hugh Hefner, Bob Hope, Michelle Pfeiffer, Brooke Shields, Sting, Elizabeth Taylor, James Taylor, Barry White, Johnny Cash. - Jeg er ganske stolt over at vi fikk samlet Paul McCartney, George Harrison og Ringo Starr, riktignok hver for seg, men i samme show, sier Matt Groening, som har en lang liste over stjerner han vil ha med i tegneserien. - Vi har fått forespørsler fra flere som har sagt de vil være med. Spesielt fra eldre stjerner, som har blitt oppfordret av sine barnebarn til å stille opp. Det er ganske kult, sier Groening. Foreldre har klaget på at Bart sier at han «presterer lite - og er stolt». Bart har fått kjeft fordi han drikker øl og ser på tv når han kommer hjem fra jobben som han misliker. - Vi framstiller ikke Homer som et forbilde. Han er en idiot, en taper på mange måter - som er utrolig god på bunnen og som elsker sin skakke familie, fortsetter Scully.

Fet, grådig taper

Kritikken mot serien nå er ingenting mot hva den var da den begynte. På begynnelsen av 90-tallet var det kontroversielt å vise en familie som ikke fungerte bra på fjernsyn i USA. Den fete, grådige taperen - Homer Simpsons kan nok være en slubbert, men han gjør sitt beste. Det innebærer lange arbeidsdager i en jobb han misliker for familiens skyld, sier den britiske familiepsykologen Charlie Lewis, som ikke skjønner hva som er galt med å vise tegneseriefigurer som ikke er perfekte. - Jeg tror Simpsons tvert imot er sunt for mange. Da kan de se at det finnes noen som har det verre enn dem, avslutter Matt Groening.